31 Ekim 2008 Cuma

Nazlı'nın A-B-C Pastası

Beni her gördüğünde 'bugün bize pasta yaptın mı' diyen yeğenlerim var benim. Gün aşırı görüştüğümüz için de, onlara pasta yapmak için bir bahane buluyorum mutlaka, bu pasta da böyle çıktı ortaya...
Sevgili Ablacığımın prenses kızı Nazlı, bu sene ilkokul 1. sınıfa başladı. Bu pastanın bahanesi de 'okula başlama pastası' oldu.
Önce kremalı pasta olmasını düşünerek başladım, üstünü meyvelerle süsleyecektim, sonra oğluşumla masanın başına oturduk ve Nazlı'nın en sevdiği renklerden oluşan bu pastayı modelledik. Çocukların rengarenk ve cıvıl cıvıl pastalara bakarken takındıkları yüz ifadeleri ve sevinçleri beni inanılmaz mutlu ediyor. Yaptığım işin en güzel kısmıda bu...
Pastanın tarifi ise şöyle;

Vanilyalı pandispanya için;
  • 8 yumurta
  • 5 çorba kaşığı un
  • 10 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1/2 çay bardağı sıcak su
  • 1 paket vanilya
  • Bir çimdik tuz

Yumurta sarıları ve beyazlarını birbirinden ayırın. Toz şekerin yarısını beyazlara, diğer yarısı ise sarılara olacak şekilde paylaştırın. Yumurta beyazı ve toz şeker köpürene dek çırpın. (Kabı ters çevirdiğinizde akmayacak şekilde olacak.) Ayırdığınız yumurta sarısı ve toz şeker karışımını da krema kıvamına gelecek şekilde çırpın. İçine limon suyu ve sıcak suyu ekleyerek karıştırın. Ayrı bir yerde unu, vanilyayı eleyerek karıştırn. Bir çimdik tuzu ilave edin. Yumurta sarılarının içine unlu karışımı ekleyin ve karıştırın. Bu karışımın içine köpürttüğümüz yumurta beyazlarını ekleyin ve tahta bir kaşık yardımıyla köpükleri söndürmeden karıştırın. 16 cm'lik çember kalıba karışımı boşaltın, 170 derecede 40-45 dakika kadar pişirin. Pandispanyanız piştikten sonra tel ızgara üstünde ters çevirip, soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra 3 pata ayırın.

Vanilyalı Pasta Kreması için;

  • 500 gr süt
  • 1 yumuta
  • 100 gr toz şeker
  • 1/2 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı mısır nişastası
  • 1 paket vanilya
  • 75 gr tereyağ ya da margarin

Süt, yumurta, şeker, un ve nişastayı karıştırın, orta ateşte göz göz olana kadar pişirin. Kremayı ocaktan aldıktan sonra, sıcakken vanilya ve tereyağı ekleyip iyice karıştırın. Krema soğuduktan sonra, 1 saat kadar buzdolabında bekletin ve pastaya uygulayın.

Pastanın birleştirilmesi;

Birinci patı pasta altlığına yerleştirin. Şekerli soğuk sütle ıslatın. Üzerine vanilyalı pasta kremasının önce 1/4' ünü yayın, Bolca fındık krokan, parça fıstık ve damla çikolata serpin. Bunun üzerine tekrar aynı miktarda kremayı yayın ve iç malzemeyle kremanın bütünleşmesini sağlayın. 2. pata da bu işlemlerin aynısını uygulayın. Üzerine 3. patı kapatıp, sade krem şanti ile pastanın yüzeyini sıvayın ve istediğiniz şekilde süsleyin.

28 Ekim 2008 Salı

Karartma Gerçekten Sona Erdi...

Blogspot açıldı... Çok şükür...

Yarın 29 Ekim, Cumhuriyetimizin 85 . yıl dönümü;

Bu anlamlı günün arefesinde, sonuna kadar hakkını savunan bu millet, sonsuza kadar Cumhuriyetine ve Milli değerlerine sahip çıkacaktır. Bir kez daha yarınlara umutla baktım.

Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum...

Karartma Sona Erdi...

'Hukuka aykırı LigTV'den yayınlayan 60 kadar blog nedeniyle, cuma günü erişime engellenen Blogger ve BlogSPot için yapılan hukuki işlem sonucunda Diyarbakır Mahkemesi "erişime engelleme" kararını kaldırdı. Bugün 16:30 itibariyle Türk Telekom'a fakslanan kararın kısa süre içinde yürürlülüğe girmesi ve sitelerin erişime açılması bekleniyor'

Haberi Figen Karavaş arkadaşımdan aldım.

27 Ekim 2008 Pazartesi

Bu Kabus Sona Erecek..........

Biraz önce craftwoman.blogspot.com sayfasında okudum. Sanırım kabus sona erecek...

İmza Kampanyası

Hakkımızı aramak ve bloglarımızı geri alabilmek için imza kampanyasına katılın...

http://www.bloghareketgunu.com/imza/bloguma-dokunma/index.php

http://blogspotacilsin.wordpress.com/

21 Ekim 2008 Salı

Spiderman Pastası ve Pastanın Yapım Aşamaları



Geçtiğimiz Pazartesi akşamı telefon numarama blog üzerinden ulaşan Meral Hanım beni aradı ve Çarşamba günü oğlu Oğuz'un okulunda düzenlenecek doğum günü partisi için, sitede görüp beğendiği Spiderman pastasını yaptırmak istediğini söyledi. Pastanın dış tasarımı zaten belliydi; blogdaki pastanın aynısı olacaktı... Pastanın iç tasarımını da Meral Hanım'la, oğlunun ağız tadına göre belirledik. Pastanın Yakacık'ta ki Doğa Koleji'ne sabah 09:00-10:00 arası teslim edilmesi gerekiyordu. Salı günü sabahtan pastanın belkemiği olan pandispanyayı pişirdim. Gün içinde pastanın üzerinde yer alacak figürleri çalışarak, pastanın üzerine yerleşene kadar biraz kurumaları için geçici olarak bir strafor üzerine yerleştirdim. Pasta sabah erken teslim edileceği ve bir süre buzdolabında dinlenmesi gerektiği için, akşamdan pastayı birleştirip, buzdolabına yerleştirdim. Açıkçası sabah teslim edilecek pastalar beni biraz telaşlandırır. Teslim edilmeden bir süre önce kaplanması ve monte edilmesi gerektiği için yetişmesi konusunda az da olsa bir panik yaşarım. Düşünsenize pasta bir kutlama için ne kadar önemlidir ve pasta olmazsa kutlamanın ne anlamı kalır. Bir de işin içinde bir çocuğun mutluluğu söz konusuysa... Bende bu sorunları ortadan kaldırmak ve herhangi bir riske mahal vermemek için, çarşamba sabahı saat 06:00'da kendimi pastayı kaplarken ve Spiderman'ı pastanın üzerine monte ederken buldum. Sonuç, pastamız sorunsuz bir şekilde, söz verdiğimiz gibi (tabi ki sevgili eşimin de desteği ile) yerine teslim edildi. Daha sonra Meral Hanım beni arayarak, oğlunun pastayı görünce çok mutlu olduğunu, pastanın görüntüsünün ve lezzetinin kendisi ve yiyen herkes tarafından çok beğenildiğini söyleyerek, teşekkür etti. Meral Hanım'a bir kez daha, hassasiyetinden ve emeğe duyduğu saygıdan ötürü teşekkür ediyorum...
Şimdi Spiderman pastamızın yapılış öyküsünü elimden geldiği kadar aktarmaya çalışacağım. Bugüne kadar yayınladığım ve sadece içerik bilgisi verdiğim pastaların nasıl yapıldığına dair umarım bir fikir verebilir.

Kremaların hazırlık aşaması
Pasta için 3 çeşit krema hazırlandı.



1. Krema - Çikolatalı Pasta Kreması :
500 gr. süt - 100 gr. şeker - 2 adet yumurta - 40 gr. un - 40 gr. nişasta - 10 gr. kakao - 1 paket vanilya - 50 gr. bitter çikolata.
Çikolata hariç tüm malzemeleri birleştirin, orta ateşte koyulaşana kadar pişirin. Koyulaştıktan sonra bitter çikolatayı ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Kremayı soğuyana kadar buzdolabında bekletip pastaya uygulayın.



2. Krema - Ganaj Krema :
200 gr. süt kreması - 225 gr. bitter çikolata
Süt kremasını orta ateşte ısıtın, kaynama noktasına gelmeden ocaktan alın. Bitter çikolatayı kremaya ekleyin. Homojen hale gelinceye kadar karıştırın. Kremayı soğuyana kadar buzdolabında bekletip pastaya uygulayın.

3. Krema - Çikolatalı Krem Şanti :
1 paket krem şanti (75 gr.) - 1/2 su bardağı süt - 30 gr. bitter çikolata
Süt ve krem şantiyi mikser ile çırpın. Bitter çikolatayı benmari usülü eritin, çırptığınız krem şantiye ekleyin ve iyice karıştırın. Kremayı buzdolabında bekletip pastaya uygulayın.

Pandispanyanın hazırlık aşaması



Pasta için burada daha önce tarifini verdiğim pandispanyayı kullandım, pastayı birleştirmeden 1 gece önce pişirdim. Ertesi gün resimdeki gibi 3 pata ayırdım.

Pastanın birleştirme aşaması



Pandispanyanın 1. patını pasta altlığına yerleştirerek döner tablanın üzerine koyun. Döner tabla size pasta sıvama ve kaplama aşamasında büyük kolaylık sağlayacaktır. Patın üzerine ince bir tabaka çikolatalı krem şantiyi yayarak sürün.



Krem şantinin üzerine frambuaz, fındık krokan ve damla çikolataları eşit bir şekilde serpiştirin. Üzerine çikolatalı pasta kremasının yarısını yayarak sürün.



Çikolatalı pasta kremasının üzerine tekrar fındık krokan serperek 2. patı kapatın. 2. patın üstüne 1. patta yaptığımız işlemleri tekrarlayın ve 3. patı üzerine kapatın.

Pastanın sıvama aşaması



Katlandırdığımız pastayı, öncelikle yanlardan başlayarak sıvayın. İnce bir tabaka olmasına dikkat edin. Yan duvarları düzgün bir şekilde sıvadıktan sonra, yine ince bir tabaka halinde üst kısmını sıvayın. Pastanın son hali 3. resimdeki gibi olmalıdır. Pastayı en az 1 saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra şeker hamuru ile kaplama aşamasına geçin.

Pastanın kaplama aşaması



Öncelikle renklendirip hazırladığımız şeker hamurunu altına nişasta serperek, büyük bir merdane yardımıyla her yeri eşit olacak şekilde 2-3 mm kalınlığında açın.



Merdaneye sararak ya da 2 elinizin avuç içiyle şeker hamurunu alttan kaldırarak, pastanın üzerine düzgün bir şekilde yerleştirin. (1. resim). Şeker hamuru düzeltme malasıyla üzerini çok bastırmadan düzeltin. (2. resim). Elinizle yanlardan toparlayarak yan duvara şeker hamurunun yapışmasını sağlayın. (3. resim).



Bir bıçak yardımıyla pastanın altlığa temas eden kısmından dikkatlice kesin. (1. resim). Yanlardaki fazla hamuru topladıktan sonra, tekrar şeker hamuru düzeltme malasıyla kapladığınız pastanın üstünü ve yanlarını yine fazla bastırmadan düzeltin. (2. ve alttaki 1. resim).



Pastamızı düzgün bir şekilde kapladıktan sonra, artık hazırladığımız figürleri pastanın üzerine yerleştirebiliriz. Ben pastanın üzerine, ağ deseni çizerek hazırladığım şeker hamurunu yerleştirdim. Sonra Spiderman figürünü ve örümcekleri pastanın üzerine hafif sulu fırçayla ıslatarak ağ deseninin üzerine monteledim.



2. resimdeki harf kopatlarını kullanarak, mavi şeker hamurundan, yazmak istediğim yazının harflerini kestim ve simetrik bir şekilde pastanın yan duvarına yerleştirdim.

Ve sonuç: Spiderman pastamız yenmeye hazır :) Şimdiden afiyet olsun...

20 Ekim 2008 Pazartesi

Uluslararası Arkadaşlık Ödülü-Friendship Around The World Award

Dünya çapında bir arkadaşlık ödülü, Ödül sürekli alıcı tarafından devrediliyor, her alan kişi kendine gönderenden 1 fazla kişiye yolluyor.
Sevgili Eda, Sevgili Craft Woman, Sevgili Derya, Sevgili Banu ve Sevgili Şirin arkadaşım beni blog arkadaşları olarak ödüllendirmişler.
Bu ödüle beni layık gören tüm blog arkadaşlarıma içten ve gönülden teşekkür ediyorum. İnanılmaz mutlu oldum ve çok duygulandım, bu kadar kısa sürede, bu kadar güzel arkadaşlar edindiğim için ve kendimi anlatabildiğim için. Herkese çok teşekkür ederim.
Bende zinciri bozmadan bu ödülü sahiplerine gönderiyorum.

http://neslihanincikolatafabrikasi.blogspot.com/
http://ninomutfakta.blogspot.com/
http://elmasekeri.blogspot.com/
http://zerrinpastaevi.blogspot.com/
http://ilkerinmutfagi.blogspot.com/
http://damak-tad.blogspot.com/
http://tazenane.blogspot.com/
http://desstina.blogspot.com/
http://kakaolupasta.blogspot.com/
http://scrapbookinginturkey.blogspot.com/
http://modayadair.blogspot.com/
http://duruisabutterfly.blogspot.com/
http://ruhdagi.blogspot.com/
http://aysegulungunlugu.blogspot.com/
http://laleninbahcesi.blogspot.com/
http://ayseguluntatliruyasi.blogspot.com/
http://mavianne.blogspot.com/
http://neseninmutfagi.blogspot.com/
http://mutfagimveben.blogspot.com/
http://ayseyaman.blogspot.com/

Not: Aslında listem daha uzun olabilirdi fakat bana gönderenin listesindeki kişileri yazmamam gerektiği için elemek zorunda kaldım... Aynı kişiler arasında dolaşmaması için kural böyleymiş...

16 Ekim 2008 Perşembe

Frambuazlı Pasta - P.D.Ç.S.E. 27


Frambuazlı Pasta etkinliğin adına uygun bir amaç için yapıldı. Dün öğle saatlerinde çay davetine katıldığım eski bir arkadaşım için hazırladım bu pembe pastayı. Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 27' nin ev sahipliğini yapan, Birsel ve İrem'e gönderiyorum ve etkinlik süresince kolaylılar diliyorum.

Pastanın yapım aşamaları şu şekilde;

Pandispanyası, Emel Başdoğan'a ait süngerimsi yapısı itibariyle, pasta yapımında tercih ettiğim bir pandispanya tarifi. Yapım aşaması diğer pandispanya tariflerine göre biraz daha zahmetli olsada sonucunda elde ettiğiniz kek bu zahmete değiyor. Eğer bu tarifi denemek istemezseniz, şuradaki pandispanya tarifimi uygulayabilirsiniz.

Kakaolu Islak Pandispanya İçin;
  • 6 Yumurta
  • 170 gr toz şeker
  • 1/2 çay bardağı portakal suyu
  • 120 un
  • 40 gr kakao
Yumurta beyazları ve sarılarını ayırın. Un ve kakakoyu bir kaba eleyin. Şekerin yarısını yumurta sarılarına, yarısını yumurta beyazlarına olacak şekilde ayırın.Önce yumurta beyazlarını ve şekeri kabarana kadar 5 dakika çırpın. Sonra yumurta sarıları ve şekeri beyazlaşana kadar çırpın. Bu arada yumurta sarılı karışıma portakal suyunu ekleyip karıştırın. Bu aşamadan sonra tahta kaşık kullanmanız gerekiyor. Yumurta beyazlarını, yumurta sarılarının içine, önce yarısı , daha sonra kalanı olacak şekilde tahta kaşıkla beyazları söndürmeden ilave edin. En son elenmiş un ve kakaoyu nazik hareketlerle önce yarısı, daha sonra kalanı olacak şekilde sıvı karışıma ekleyin. 18 cm'lik çemberde, 175 derecede 40-45 dakika kadar pişirin.

Pandispanyanın pişme ve soğuma süresinde kremayı hazırlayın.

Frambuazlı Pasta Kreması için;
  • 500 gr süt
  • 100 gr toz şeker
  • 2 yumurta
  • 50 gr un
  • 40 gr nişasta
  • 25 gr tereyağ
  • 20 gr frambuaz püresi ya da meyve özü
  • iç süslemesi için dondurulmuş frambuaz ve fındık krakan
Süt, toz, şeker, yumurta, un ve nişastayı karıştırın, orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Ateşten alın, 25 gr tereyağı ekleyin ve iyice kremaya karışmasını sağlayın. Oda sıcaklığına geldiğinde frambuaz püresini kremaya ekleyin ve tekrar iyice karıştırın. Pasta birleştirme aşamasına kadar buzdolabında muhafaza edin.

Dış kaplaması için;
  • 2 paket krem şanti sade
  • 1/2 çay bardağı Frambuaz suyu (Frambuaz suyunu, donmuş frambuazların erirken çıkarttığı suyu süzerek elde ettim. )
  • Paketin üzerindeki miktara göre süt (eklediğiniz frambuaz suyu miktarı kadar sütü eksilterek ilave edin.
Tüm malzemeyi mikser ile çırpın. Buzdolabında bekletin.

Fındık Krokan için;
  • 250 gr toz şeker
  • 250 gr pirinç fındık
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
Şerkeri kısık ateşte karamel hale gelecek şekilde eritin. Pirinç fındıkları şekerin içine ekleyin ve hızlı hareketlerle karıştırın. Tereyağı ekleyin. Yağlı kağıda dökün ve üzerinden merdaneyle bir kaç kez geçin. Soğuduktan sonra küçük parçalara bölüp kullanın.

Pastanın birleştirilmesi;

Pandispanya soğuduktan sonra üzerini traşlayın ve 3 pata ayrın. 1. patı pasta altlığına yerleştirin.Üzerini şekerli sütle çok az ıslatın. Patın üzerine frambuazlı pasta kremasını yayın, frambuazları yerleştirin, fındık krakon serpin ve üzerine hazırladığınız krem şantiden ince bir tabaka yayın ve allttaki malzeme ile bütünleşmesini sağlayın. 2. patı bunun üzerine yerleştirin. Aynı işlemleri bu patın üzerine de uygulayın ve 3. patı kapatın. Pastayı önce yanlardan başlayarak artan krem şanti ile düzgün bir şekilde sıvayın. Üzerini istediğiniz şekilde süsleyin.

13 Ekim 2008 Pazartesi

Dolu Dolu bir Haftasonu

Dolu dolu bir hafta sonuydu. Cumartesi günü siparişini aldığım kalpli pastamı teslim etmek için zamanla yarıştım. Akşamüzeri ise pastayı teslim ettikten sonra yorgunluğumu atmak için pazar günü için güzel bir plan yaptım... İşte bir pazar günü İstanbul'un en güzel semtlerinden Beylerbeyi'nde kısa bir gezinti ve denizin dinlendirici mavisi... Eşim ve oğlumla beraber Beylerbeyi'ne gittiğimiz zaman sürekli uğradığımız bir mekan var: Berivan Restaurant. Beylerbeyi Camii'sinin hemen karşısındaki bu mekana yolunuz düşerse uğramanızı tavsiye ederim. Başta meşhur Beylerbeyi kokoreci olmak üzere, istediğiniz balık çeşidini, eğer balık yemek istemezseniz alternatif et ve pide çeşitlerini rahatlıkla bulabilirsiniz. Hem yemekleri lezzetli, hem hizmeti içten ve güleryüzlü, hem de ekonomik küçük bir et&balık lokantası... Ulaşmak için yoğun bir trafiği ve park yeri stresini göze almanız gerekiyor. Fakat Beylerbeyi'nin dar sokaklarından sahile doğru inerken birkaç adım sonra o stresi tamamen geride bırakıyorsunuz... Boğazın mavisiyle gülümseyen güneş, balıkçıların tatlı telaşı, kızarmış balık kokuları size İstanbul'u yaşatmaya yetiyor...

İşte bu güzel günden birkaç kare:





Not :) En sondaki 2 kare geleceğin fotoğrafçısı oğlum Utku'dan.


Cumartesi teslim ettiğim bu pastayı bloğumda daha önce görmüştünüz. Bu yaptığım 3. sipariş. Önümüzdeki hafta için bir tane daha sipariş aldım, sanıyorum ki genç sevgililerin tercihi bu pastadan yana oluyor :) Pasta, Bayram Bey'in çok sevdiği kız arkadaşının doğum günü kutlaması için yapıldı. Kendisine mutlu ve sağlıklı yıllar diliyorum.
Pastanın pandispanyası kakaolu, içi çikolata krem pattisserie, muz, file fıstık ve parça çikolatalı, dışı ganaj krema ile sıvandı ve şeker hamuru ile kaplandı.

10 Ekim 2008 Cuma

Çikolatalı ve Vişneli Frangipane Pastası

Yaman Etkinlikler kapsamında evsahipliğini sevgili Neslihan arkadaşımızın yaptığı 'İkisi Bir Arada Çikolata ve Meyve Etkiniği'ne, beğendiğim ve severek yaptığım bu pastayı gönderiyorum. Etkinlik süresi boyunca sevgili Neslihan'a kolaylıklar diliyorum.

Orijinali kirazlı olan Frangipane Pastası'nı vişne kullanarak yaptım.

Pastanın tarifi ise şu şekilde;

Taban Hamuru İçin:
  • 250 gr un
  • 140 gr tereyağı
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • Bir tutam tuz
Frangipane Kreması İçin:
  • 120 gr yumuşak tereyağı
  • 150 gr toz şeker
  • 2 adet yumurta
  • 120 gr toz badem
  • 20 gr un
  • Bir yemek kaşığı kakao
  • Bir çay kaşığı tarçın
İç Harcı İçin:
  • 150 gr bitter kuvertür çikolata
  • 400 gr vişne ya da kiraz (konseve de kullanılabilir)
Unu düz bir zemine eleyin, toz şekeri ve tuzu una karıştırın. Karışımın ortasını havuz biçiminde açın. Ortasına parçalanmış tereyağını ekleyin. Hızlı bir şekilde yağ ve unun birbirine karışamasını sağlayın. Hamurun ortasına yumurta sarılarını ekleyerek, iyice karıştırın ve hamuru top haline getirin. Buzdolabında 30 dakika kadar bekletin. Dinlenmiş hamuru yağladığınız ve unladığınız 24 cm'lik tart kalıbına yerleştirin. Hamurun pişerken kabarmaması için çatalla dibine delikler açın ve yağlı kağıt sererek bakliyatlardan ağırlık yapın. 180 dercede 10 dakika, taban hamurunu pişirin.

Taban hamuru soğurken, frangipane kremasını hazırlayın. yumuşak tereyağı ve toz şekeri köpüklenene kadar çırpın. Ardından yumurtaları teker teker karışıma ilave edin. Tarçını, unu, bademleri ve son olarak kakaoyu ekleyerek iyice karıştırın. Bu arada soğuyan taban hamurunun zeminine kıydığınız ya da rendelediğiniz çikolatayı, üzerine (süslemek için bir avuç kadar bir kenara ayırarak) vişneleri dizin. Üzerini krema ile kapatarak 180 derecede 35 dakika kadar pişirin. Fırından çıktıktan ve biraz soğuduktan sonra vişnelerle süsleyerek servis yapın.

7 Ekim 2008 Salı

Card Finans Pastası

Geçtiğimiz ay içinde, Finans Bank Genel Müdürlü'ğü yöneticilerinden, Dilek Hanım ve Murat Bey, gruplarında çalışan ve eylül ayında doğumgünü olan takım arkadaşları için sürpriz bir doğum günü partisi hazırladılar. Dilek Hanım beni telefonla arayarak bu organizasyon için, ertisi güne bir pasta istediklerini söyledi. Görüşmemiz sırasında pastanın ertesi güne yetişmesi gerektiği ve detaylı bir figür çalışması yapabilmem için bu süreden daha fazlasına ihtiyaç olduğundan dolayı, pastanın hediye paketi şeklinde olmasına karar verdik. Ancak pastanın asıl espirisi, işin içinde Finans Bank çalışanları olduğu için yan duvarlardaki Finans Bank logosu oldu. Aslında bu küçük logoları daha detaylı ve bir şablon çıkartarak çalışmak isterdim fakat yeterli süre olmadığı için elimden geleni yaptım. Ortaya gördüğünüz Card Finans pastası çıktı. Murat Bey ve Dilek Hanım pastaya 'Card Finans Pastası' ismini uygun görmüşler, bende bu şekilde yayınladım. Murat Bey ve Dilek Hanım'a pastama yaptıkları övgü dolu sözlerden dolayı teşekkürü bir borç biliyorum. Çok teşekkürler ve daha nice organizasyonlarda birlikte olmak dileğiyle:))

5 Ekim 2008 Pazar

Elmalı Tarçınlı Kurabiye

Kayıvalidemin kulakları çınlasın, kendileri İstanbul'da olduğu zamanlarda eşim, ben ve diğer aile mensupları bir aradayken eşimin eniştesi Uğur Abi, kayınvalideme 'Remziye Hanıım, çaaay yanındaa bişeyleeer' diye seslenirdi :) Kadıncağız hiç üşenmeden kalkıp çayın yanına 'bişeyler' yapıp, herkesi mutlu ederdi... Bizim evde de şu an o alışkanlık hala geçerliliğini koruyor... Bende bugün çayın yanına yaptığım ve lezzetini beğendiğim bu kurabiye tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Ayrıca sevgili kayınvalideme ve tüm Antalya'ya sevgilerimi gönderiyorum :) Sizleri çok özledik...

Elmalı Tarçınlı Kurabiye İçin;
  • 250 gr un (15 yemek kaşığı)
  • 100 gr tereyağı
  • 60 gr pudra şekeri (4 yemek kaşığı)
  • 2 yumurta
  • 5 gr kabartma tozu (1/2 paket)
  • 5 gr vanilya (1 paket)
  • 1 tutam tuz
  • 1 tane iri elma
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Üzeri için, 1 yemek kaşığı pudra şekeri
Unu geniş bir kabın içine eleyin, ortasını havuz gibi açın. Tereyağını henüz soğukken, küp şeklinde doğrayarak, bu havuzun içine yığın. Elmalar hariç tüm malzemeyi tereyağının üstüne ekleyin. Hızlı hareketlerle hamuru yoğurun. Oluşan hamuru streç filme sarın ve buzdolabında 15 dakika kadar dinlendirin. Bu arada, 1 tane iri elmayı minik küpler şeklinde doğrayın. Elmaları bir süre dinlendirdiğiniz hamurun içine karıştırın, hamurun her yerine eşit şekilde dağılmasını sağlayın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine, bir yemek kaşığı yardımıyla, şekil vermeye çalışmadan dizin. 200 dercede, 10 dakika pişirin. Kurabiyeler soğuduktan sonra, üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.

3 Ekim 2008 Cuma

Kurbağa Prens ve Zuzu'lu Pasta

Yine bir 'Aşk' ve doğumgünü pastasıyla karşınızdayım :) Pastayı hediye edenin lakabı 'Zuzu', doğumgünü sahibinin lakabı da 'Kurbağa Prens' olunca pastanın teması da kolayca ortaya çıkmış oldu. Pastamızın keki kakaolu, içi vanilyalı krema, arası da böğürtlen ve fıstık krokanla süslendi. Pasta kesildikten sonra Taze aşıklar'dan aldığım bilgilere göre, pastanın dışı kadar içinin de güzel ve lezzetli olduğuydu :)

Kurbağa Prens ve Zuzu'nun, güllerle çevrili bu bahçede mutlu bir yaşam sürmesini diliyorum :)

1 Ekim 2008 Çarşamba

Vişne Kremalı Fıstıklı Mousse

Bayram sevinci coşkuyla sürüyor, büyüklerimizi ziyaretlerimiz devam ediyor... Bugün gideceğimiz bir ziyaret için yaptığım ve tüm yiyenlerin beğenisini toplayan; nane likör jöleli, vişne kremalı, fıstıklı mousse'u sizlerle paylaşmak istiyorum. Yaptığım fıstıklı mousse'a jöle olarak nane likörü'nü kullanma fikri aklıma geldiğinde tadının nasıl olabileceğini de merak ediyordum. İlk çatallardan sonra bu fikrin ne kadar isabetli olduğunu gördüm :) Vişnenin, nane aromasıyla ve arasındaki fıstıkla uyumunun gerçekten denemeye değer olduğunu göreceksiniz... Yapımı zor olmayan bu fikrimi sizin de denemenizi öneriyorum...


Tarif Şöyle;

Pandispanya tabanı için;
  • 2 yumurta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 silme yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 paket kabartma tozu
Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar 2-3 dakika kadar çırpın. Kuru malzemeleri eleyerek yumurta karışımının içine ilave edin ve yaklaşık 5-6 dakika kadar yüksek devirde çırpın. Pandispanya hamurunu 16 cm lik çembere boşaltın. 170 derecede, yaklaşık 40 dakika kadar pişirin.
Not:Pandispanyanızın çökmemesi ve süngerimsi yapıda olması için ilk yarım saat fırının kapağını açmayın. Her fırının pişirme süresi farklı olacağından siz mutlaka pandispanyanızın pişip pişmediğini anlamak için kürdan testi uygulayın.

Fıstıklı Mousse İçin;
  • 250 gr süt
  • 1 yumurta
  • 50 gr şeker (3 yemek kaşığı şeker)
  • 15 gr un (1 yemek kaşığı un)
  • 10 gr nişasta (1 silme yemek kaşığı)
  • 1 paket krem şanti (75 gr toz şantiyi 1/2 su bardağı sütle karıştırarak)
  • 4 tatlı kaşığı toz jelatin
  • 2 yemek kaşığı toz fıstık
Süt, yumurta, un, nişasta ve şekeri çelik bir kap içerisinde sürekli karıştırarak, göz göz olana kadar pişirin. Sürekli karştırarak, oda sıcaklığına gelinceye kadar soğutun. Toz jelatini ayrı bir kasede ılık su (üstünü biraz geçecek kadar su) ile eritin. Erittiğiniz jelatini ve toz fıstığı pişirdiğiniz kremanın içine ekleyin. En son çırpılmış krem şantiyi de ekleyin ve kremayı oda ısısında tutun.

Vişne Krema için;
  • 50 gr vişne (3 yemek kaşığı kadar)
  • 10 gr nişasta (2 tatlı kaşığı)
  • 75 gr su (1/2 su bardağı kadar)
  • 20 gr şeker (1.5 yemek kaşığı kadar)
  • 1 tatlı kaşığı toz jelatin
Vişne, şeker, su ve nişastayı bir kaba alın. Sürekli karıştırarak, göz göz olana kadar pişirin. Oda ısısına geldiğinde erittiğiniz jelatini vişne kremasına ekleyin.

Pastanın Birleştirilmesi;

Pandispanya soğuduktan sonra üst kısmını tırtıklı bir bıçakla traşlayarak, düzleştirin. 16 cm'lik çember kalıp içerisine yerleştirin. İlk olarak üzerini süt ile ıslatın ve hazırladığınız vişne kremasının tamamını dökün. Sonra üzerine hazırladığınız fıstıklı mousse kremayı çemberin üzerinden 1 parmak boşluk kalacak şekilde dökün (verilen ölçülere göre hazırladığınız kremanın tamamını döktüğünüzde çemberin üzerinde 1 parmak boşluk kalacaktır). Fıstıklı mousse kremayı da döktünden sonra, pastanızı çemberle birlikte buzdolabına koyarak, yaklaşık 1 saat kadar dinlendirin. Pastanızı buzdolabından çıkartmadan bir süre önce, nane likörlü jöleyi hazırlayın.

Nane likörlü jöle için;
  • 1 paket tart jölesi
  • 1/2 çay bardağı nane likörü
Tart jölesi üzerindeki tarife göre su ve 1/2 çay bardağı nane likörü karıştırılarak pişirin. 1 dk kadar sürekli karıştırılarak soğutun. Buzdolabında dinlendirdiğiniz pastanın üzerine nane likörlü jöleyi dökün ve arzu ettiğiniz şekilde süsleyin. (Ben üzerini bayram için aldığım fıstıklı droplarla süsledim) . Yaklaşık 1 saat kadar daha buzdolabında dinlendirin, soğuk olarak servis yapın.