


Ömrün huzurlu, mutlu, sağlıklı ve sevgi dolu geçsin Emir Paşam...
Yazının başlığına gelince, o akşam doğum gününde bulunanlar çok iyi bilirler. Ben bu pastaya 'ömrümü yiyen adam' ismini koydum:))





Sinem'ciğimin parmak ısırtan Başamel Soslu Tavuklu Böreği ve altta rengarenk salatası...Bu böreğin ve rengarenk salatanın tarifini size yazmak istiyorum. Mutlaka deneyin. İftar sofraları için iyi bir alternatif olabilir.
Başamel Soslu Tavuklu Börek
- 6 yufka
- 3 adet tavuk göğsü
- 4 yumurta
- 500 gr süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- karabiber
- tuz
- üzeri için 1 yumurta sarısı, çörek otu, susam
- 4 çorba kaşığı un
- 250 gr tereyağ
- 600 gr süt
Önce iç malzemeyi hazırlayın.
Tavuk göğüslerini haşlayın. Başamel sos için, un süt ve tereyağını bir tencerenin içinde birleştirin, orta ateşte sürekli karıştırarak, göz göz olana kadar pişirin. Haşlayıp didiklediğiniz tavuklarla, başamel sosu ve tuzu karıştırın.
Yumurta, süt ve sıvı yağı derin bir kabın içinde karıştırarak, börek harcını oluşturun. 1 yufkayı bütün olarak tezgaha serin ve harçtan yeteri kadar alarak yufkaya sürün. Yufkanın alt ucundan, orta çizgisine gelecek şekilde ikiye katlayın. Üst ucunu da aynı şekilde katlayın, tekrar börek harcını sürün. Yanlarda kalan iki ucunu da orta çizgiye gelecek şekilde katlayın ve börek harcını sürün. Böylece kare bir şekil elde etmiş olacaksınız. Uç kısmına hazırladığınız iç malzemeyi yayın ve yufkayı en alttan başlayarak en üste doğru silindir şeklinde sarın. Elde ettiğiniz silindir şeklindeki yufkayı, birer porsiyon olacak şekilde bıçakla kesin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye börekleri dizin, üstlerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu ve susamla süsleyin. 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
(Yufkanın katlama şeklinin fotografını çekemedim, umarım anlatabilmişimdir.)
Tavuk göğüslerini haşlayın. Başamel sos için, un süt ve tereyağını bir tencerenin içinde birleştirin, orta ateşte sürekli karıştırarak, göz göz olana kadar pişirin. Haşlayıp didiklediğiniz tavuklarla, başamel sosu ve tuzu karıştırın.
Yumurta, süt ve sıvı yağı derin bir kabın içinde karıştırarak, börek harcını oluşturun. 1 yufkayı bütün olarak tezgaha serin ve harçtan yeteri kadar alarak yufkaya sürün. Yufkanın alt ucundan, orta çizgisine gelecek şekilde ikiye katlayın. Üst ucunu da aynı şekilde katlayın, tekrar börek harcını sürün. Yanlarda kalan iki ucunu da orta çizgiye gelecek şekilde katlayın ve börek harcını sürün. Böylece kare bir şekil elde etmiş olacaksınız. Uç kısmına hazırladığınız iç malzemeyi yayın ve yufkayı en alttan başlayarak en üste doğru silindir şeklinde sarın. Elde ettiğiniz silindir şeklindeki yufkayı, birer porsiyon olacak şekilde bıçakla kesin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye börekleri dizin, üstlerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu ve susamla süsleyin. 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
(Yufkanın katlama şeklinin fotografını çekemedim, umarım anlatabilmişimdir.)

- 12 adet patates
- 6 adet havuç
- 6 adet salatalık
- 1/2 kırmızı lahana
- 2 adet limon
- 1 çay bardağı yağ
- yeteri kadar tuz
- konserve mısır taneleri
Patatesleri haşlayıp, püre yapın. Havucu, salatalığı ve kırmızı lahanayı mutfak robotunda çekin. Herbirini ayrı ayrı limon, yağ ve tuz ile harmanlayın. Kümbet şeklindeki bir kabın içini streç film ile kaplayın, mısır tanelerini serpin, püre haline getirilmiş pateteslerin bir kısmını en alta elinizle bastırarak yerleştirin. Sırasıyla lahana, üstüne patates, onun üstüne havuç, üstüne tekrar patates, en üstte salatalık olacak şekilde dizin ve tekrar elinizle bastırın. buzdolabında bir süre dinlendirdikten sonra kalıbı düz bir servis tabağına ters çevirin. Salatanız hazır...


18 yorum:
Banucuğum ben yutkundum kaldım şu an:-)))oy oy oy,pastaya mı baksam,salataya mı,böreğe mi diğerlerine mi,valla şaşırdım kaldım ekranın başında,maşallah diyorum önce,nazarlardan ırak ol.canım ellerine sağlık,hepsi harika olmuş.pastan nefis yine,kapkekler de harika,şekiller birebir olmuş,çok şıklar.emeğine sağlık canım.salata ve böreği deneyeceğim mutlaka.küçük beyin doğum günü kutlu olsun.nice güzel yaşlara.sevgilerimle...
Banu'cum hangisine yorum yapacağımı şaşırdım cnm:) en iyisi hepsine yapiyim :) hepsi harika figürleri özellikle pastadaki süper yapmışsın ellerine sağlık,Emir'e nice seneler Allah sağlıkla mutlulukla yaşını arttırsın :)
whiteistcafe.blogspot.com
Sevgiyle.
Merhaba Banu,
yaptığın pastaların hepsi birbirinden güzel.. Pek beğendim. Ellerin dert görmesin. Ama bu doğum günü sofrasının kenarına ilişip tıkınmak var.. :) Ne çeşit ne hoş lezzetler bunlar böyle..
sıcacık sevgiler..
Sevgili Banu, sitedeki butun pastalar ve diger lezzetler harika olmus.Hepsi birbirinden guzel. Ellerine saglik.
Sevgiler...
Neslihancığım
börek ve salata bi harika mutlaka dene...
seni de allah nazarlardan saklasıncanım
yüreğin dert görmesin
sevgiler
Zerrin ve Nilgün;
Szlerden bu sözleri duymak beni oldukça yüreklendiriyor.
Çok teşekkür ederim.
Sevgiler...
Karin;
Çok teşekkür ederim canım
Banu'cuğum,
Pasta çok güzel olmuş. Doğum günü çocuğuna nice güzel yaşlar diliyorum. Senin oğlunda çok tatlı.Allah bağışlasın.
Menünüz çok çeşitli olmuş. Görüntü bile bize yettiğine göre tadları kimbilir nasıldır?
Sevgilerimi gönderiyorum.
Zerrin Abalacım,
eminim sen daha iyilerini yapıyosun ama birgün görüşürsek,sanada yaparım bu güzellerden.
Sevgiler...
ellerine saglık emirin dogum günü kutlu olsun
güzel insanlardan daima güzellikler çıkarmışş :))
elinize sağlık..
küçük beye hayrlı yıllar diliyorum sevgili banucuğum..
SVGLRRRR..
Nunucum o senin güzelliğin, sağol canım.
Seker Pasta ellerine sağlık pasta çok güzel görünüyor, senin pastalarinda ömür yiyor demek...:)
Kim kimi yiyor ben anlamiyorum..:)
Son bişey daha blog listeni senmi alfabetik sıralı yaptın, diğer türlü daha işlevsel gibi geldi bana..
sevgilerimi gönderiyorum...
Ayşe Yaman,
yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Sevgiler...
Banu'cuğum,
Seni başka bir sobe konumuzla sobeledim :))
Bloguma bakarsan konumuzu görürsün.
Cevaplar gelsin lütfen :)))))
Sevgiyle sarıldım
Banucum,
Vallahai neye bakacağımı şaşırdım.Pastaya mı böreğe mi, diğer ikramlara mı.Hepsi birbirinden lezzetli ve alımlı duruyorlar.Ellerinize sağlık, senin de arkadaşının da..
Sevgiler
Müge
Banu Hanim siteye bi girdim birdaha cikamadim, suan saat 02:39 almanya saati ile:) Cok güzel yapmissin masallah herseyi ellerinize saglik
sadece bir sorum var Visne kremali fistikli mousse tarifinizde likör yerine acaba ne kullana biliriz?
sevgiler.. Fatos*
Fatoş Hanım ilginiz ve güzel yorumunuz için çok teşekkürler...
Pastanın üzerine likör kullanmak istemiyorsanız, hazır tart jölesini üzerinde yazan tarife göre (su ile)hazırlayıp, kullanabilirsiniz.
Sevgiler....
Yorum Gönder