29 Eylül 2008 Pazartesi

Şeker Gibi Şeker Bayramı...

Bir Ramazan daha bitti... Toplumsal birlikteliğimizin en güzel göstergelerinden biri olan, sevgi ve saygının doruk noktasına geldiği, çocuklarımızın mutlu olduğu, büyüklerimizin hürmet gördüğü, manevi değeri yüksek şeker bayramınızı, Şeker Pasta olarak gönülden kutluyoruz...

28 Eylül 2008 Pazar

Melisco'nun Winx Kızları

Melisco'nun yuvada kutlanacak doğum günü için Banu Teyzesine ısmarladığı Winx Kızları pastası... Prenses Melis için muzlu ve fıstık krokanlı olarak yapılan pasta, güzel bir parti eşliğinde, sınıf arkadaşları ve öğretmenleriyle birlikte afiyetle yendi :) Pasta kesildikten sonra Melisco ve arkadaşları bol bol dans edip oyun oynadılar :) Banu Teyzenden sana ömür boyu mutluluklar ve kucak dolusu sevgiler Melisciğim...

Prensesimiz; kalpli, çiçekli, kelebekli, pembiş ve maviş kurabiyeleri,
yuvadaki arkadaşlarına tek tek dağıttı :)

Melis pastasını keserken mutluluğu gözlerinden okunuyordu...

24 Eylül 2008 Çarşamba

Meyveli Tart

Geçtiğimiz Salı akşamı bir iftar yemeğine davetliydim. Oraya giderken bu tartı hediye olarak götürdüm. Yapımı çok kolay, hem sütlü tatlı hem de meyve severlerin tadına doyamayacağı çok hafif bir lezzet... İftardan sonra çayın yanında yiyebileceğiniz ya da bayramda sizi ziyarete gelen yakınlarınıza ikram edebileceğiniz çok pratik bir tarif.
Ben üstünü mevsim meyveleri ile süsledim, siz istediğiniz meyveyi kullanabilirsiniz. Aynı zamanda tart hamurunu küçük tart kalıplarında pişirerek tartöletler yapabilirsiniz. Kremasına 50 gr bitter çikolatayı benmari usulü eritip, karıştırarak çikalatalı krema elde edebilir, bu kremayı tartınızda kullanabilirsiniz.

Tarif Şöyle;

Tart Hamuru için;
  • 100 gr margarin
  • 200 gr un
  • 60 gr pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 paket vanilya
Tüm malzeme birbirine karıştırın, elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Hamuru Streç folyoya sarıp, 30 dk buzdolabında dinlendirin. Bu sürenin sonunda hamurunuzu tezgah üzerinde bir merdane ile tart kalıbınızın büyüklüğünde açın. Ölçüler 22 cm lik tart kalıbı için uygundur. Açtığınız hamuru tart kalıbına yerleştirin. Kalıba yerleştirdiğiniz hamurun üstüne çatalla bir kaç delik açın, yağlı kağıt sererek ağırlık yapması için kuru bakliyat yerleştirin, böylece tart hamurunuz pişerken kabarma yapmayacaktır. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 15 dakika bu şekilde, 5 dakika kadar da üzerinden ağırlıkları alarak pişirin. Tart hamurunuzun kenarları kızarmadan önce fırından alın. Soğuduktan sonra tart kalıbından çıkarın.

Kreması için;
  • 250 gr süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 50 gr şeker
  • 15 gr mısır nişastası
  • 10 gr un
  • 1/2 paket vanilya
Tüm malzemeyi çelik bir tencerenin içine alın, karıştırarak koyulaşıp göz göz olana kadar pişirin. Vanilyayı ekleyin ve yine karıştırarak kremayı soğutun. Krema soğuduktan sonra, pişirdiğiniz tartın içine kremayı dökün ve eşit bir şekilde yayın. Üstünü arzu ettiğiniz meyvelerle süsleyin. Meyvelerin üzerine, bir miktar soğuk jöle ya da marketlerde satılan tart jölesinden hazırlayıp sürün. Buzdolabında bir süre dinlendirdikten sonra tartınız sevise hazır.

22 Eylül 2008 Pazartesi

Shrek ve Prenses Fiona Melisco ile...



Biricik dostlarımız Mehmet ve Özgür Bakar'ın küçük prensesi Melis'in (Melisco) 3. yaşgünü için yapılacak pasta ile ilgili küçük bir tiyo Banu teyzesine ulaşmıştı... Melis kendisine 'Prenses Fiona' denmesini istiyordu... Durum böyle olunca, Banu teyzesi Melisco'ya, Shrek ve Prenses Fiona ikilisinden oluşan bir pasta yapmayı uygun gördü!.. Shrek ve Prenses Fiona, Melis'e küçük bir de pasta getirmeyi ihmal etmemişlerdi :)
Masal gibi geçen ve tüm aile fertlerinin hazır bulunduğu doğumgünü akşamının sonunda Prenses Fiona (Melis) mışıl mışıl uykuya daldı... (Utku Bey'de eve gelir gelmez yastığa 10 cm. kala rüyalar alemindeydi:))

Sevgili dostlarımız Mehmet ve Özgür Bakar'ın küçük prensesi Melis'in; sağlıklı, mutlu, huzur dolu ve prensesler gibi bir hayat sürmesini temenni ediyorum...

20 Eylül 2008 Cumartesi

'Gerçek Aşk' Pastası


Değerli arkadaşımız Seçil 5. evlilik yıldönümlerinde eşine güzel bir sürpriz yapmak istediğini söyleyince, sürprize uygun olarak kurdelalı ve kalp şeklinde bir pasta yapmayı uygun gördüm. Ali ve Seçil Kapar çiftine ömür boyu mutluluklar dilerim :)

Pastamız bir aşk pastasına yakışacak şekilde bol bol çikolatalı oldu... Yiyenler mutlu oldu :))

17 Eylül 2008 Çarşamba

Çikolatalı ve Karamela Armutlu Tart

Tatlı yiyelim tatlı konuşalım diye 'Çikolata' kitabımdan, ne zamandır denemek istediğim bu tartı yapayım dedim ve kolları sıvadım. İlk tadına bakan eşimden tam not aldıktan sonra, bu farklı lezzeti sizlerle paylaşmak istiyorum...

Akşam yapıldığı için, fotoğraf kalitesi oldukça düşük ama eşimin deyimiyle lezzet kalitesi 10 numara...


Tarif şöyle;

Tart Hamuru için;
  • 200 gr un
  • 50 gr kakao
  • 75 gr toz şeker
  • 150 gr tereyağı
  • 1 yumurta
  • 1 yumurtanın sarısı
Kaplama için;
  • 8 tane armut (orta büyüklükte)
  • 80 gr esmer şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 50 gr bitter kuvertür çikolata
Un, kakao ve şekeri bir kabın içinde karıştırın. Karışımın ortasını açarak tereyağı koyun ve hızlı hareketlerle yoğurun. Hamur kırıntı hal alınca, çırptığınız yumurta ve yumurta sarısını karışıma yoğurarak yedirin. Hamuru 30 dk. kadar buzdolabında dinlendirin.

4 Adet armutu soyup parçalara bölün ve 40 gr şeker, bir parmak su ve tarçınla birlikte orta ateşte iyice yumuşayana kadar pişirin. Suyunu çektikten sonra ocaktan alın. Biraz dinlendikten sonra el rondosu yardımıyla püre haline getirin.

Diğer armutları uzunlamasına ikiye bölün, şekillerini bozmadan dilimler çıkarın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. 40 gr esmer şekeri armutların üzerine serpin ve 200 derece fırında 20 dk. kadar pişirin.

Tart hamurunu, 24 cm'lik tart kalıbına yayın. Hamurun kabarmaması için üzerine çatalla delikler açın ve yağlı kağıt örterek, ağırlık yapması için kuru fasülye ya da nohutlarla doldurun. 180 derecede 20-25 dk. kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra bakliyatları üzerineden alın ve tart tabanını soğumaya bırakın.

50 gr bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Erittiğiniz çikolatayı tartın altına ve kenarlarına sürün. Üstüne armut püresini yayın. Karemelalı armut dilimlerin pürenin üstüne dizin. Buzdolabında bir süre beklettikten sonra tartınız servise hazır.

16 Eylül 2008 Salı

Büyük Ustanın İftarı'nda...


Geçtiğimiz Pazar akşamı annemin evinde bir iftar sofrasına davetliydik. Malumunuz Ramazan gelince büyüklerimiz 'Nerede o eski Ramazanlar' tadında sofralar hazırlamaktan kendilerini alamıyorlar. Hal böyle olunca bize de 'Ellerinize sağlık' diyerek afiyetle yemek kalıyor...
Dedim ya büyük ustanın sofrası bir başka oluyor... Adana'nın yöresel yemekleri eşliğinde doyumsuz ramazan sohbetleri... Efendim menümüzde;
  • Hünkar Beğendi (Valla bizde çok beğendik)
  • Adana'ya özgü mantı çorbası
  • Adana usülü zeytinyağlı dolma
  • Güveç
  • Fırında tavuk
  • Adana usülü sarmısaklı köfte (Hatice yengemizin spesiyali)
  • Pilav
  • Yoğurtlu patates salatası
  • Komposto, aşure, peynirli börek ve diğer iftariyelikler
Nefis Hünkar Beğendi

Adana usülü mantı çorbası

Büyük ustamız annemin ellerinden öpüyor, ailecek nice iftarları eski ramazanların sıcaklığında yaşamayı temenni ediyorum...

14 Eylül 2008 Pazar

Fırın Sütlaç ve İftar Soframız


Bu haftayı pastalara ara verip, iftar sofralarına ayırmak istedim. Ramazan coşkusunu bloğumda da yaşamak istiyorum. Ramazan tatlısı denince benim aklıma (güllacı sevmediğim için sanırım) sütlü tatlılar, sütlü tatlılar deyince Türk Mutfağının vazgeçilmez lezzeti fırın sütlaç gelir. Bende cuma akşamı ailemle yaptığımız iftar için tatlı olarak fırın sütlaç yapmayı uygun gördüm. Eşim, annem, ablam, kardeşim ve çocuklar cuma akşamı bende iftar sofrasında buluştuk. Aileyle yapılan iftarın tadı bir başka...

Gelelim fırın sütlaca,
  • 1/2 su bardağı pirinç,
  • 1 su bardağı su
  • 5 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 1 paket vanilya
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 yumurta sarısı
Pirinci yarım saat ılık suda bekletin. Suyunu süzüp iyice yıkadıktan sonra, geniş bir tencere içine pirinci ve suyu ekleyip, suyunu çekene kadar pişirin. Süt, vanilya ve şekeri ekleyerek pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ayrı bir kapta nişastayı az su ile ezerek, sütlacın içine ilave edin. Bu aşamadan sonra 4-5 dakika kadar daha kaynatın. Dibine tutmaması için arada bir karıştırın. Bir kapta yumurta sarısını çırpın, pişmekte olan sütlaçtan bir kepçe çırptığınız yumurta sarısının içine alarak karışımı sütlaca ekleyin. 1-2 dakika kadar daha pişirin ve fırına dayanıklı kaplara paylaştırın. Derin bir fırın tepsisine kaselerin yarısına kadar gelecek şekilde su doldurun. 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Menüde;
Süzme Mercimek Çorbası
Orman Kebabı
Sebzeli Pilav
Zeytinyağlı Fasülye
Kabak Mücver
Cevizli Havuç Salatası
Kırmızı Lahana Salatası
ve iftariyeliklerimiz vardı.

Süzme Mercimek Çorbası
Orman Kebabı
İftar soframız

13 Eylül 2008 Cumartesi

Sobe - Kadınlar Ne İster ?

Sevgili Zerrin Ablacığım beni sobelemiş;
'Kadınlar Ne İster' demiş. Bende bu soruya çok gecikmeden, daha önceden okuduğum bir hikaye ile cevap vermek istedim. Hikaye şöyle;

Kral Arthur bir soruya doğru yanıt verirse, hayatı kurtulacak aksi halde ölecektir..Soruya doğru yanıt verebilmesi için 1 yıl süresi vardır.. Soru aynen şöyledir:
`KADINLAR NE İSTERLER?`
Bu soru tabii ki dünyanın en zor sorusu.. Ancak Kral`ın fazla . bir tercih şansı yoktur.. Ülkesine geri döner, türlü alimlere, bilirkişilere danışır, ama soruya tam tatmin edici ve doğru olduğuna inandığı bir yanıt bulamaz..
Sorunun cevabını bir tek yaşlı bir cadı`nın bildiğini söylerler..
Artık en son gün gelmiştir ve Arthur mecburen cadıya gider.. Cadı sorunun cevabını vereceğini söyler, ama bir şartı vardır:
`Bu sorunun cevabını aldığında ve ölümden kurtulduğunda en iyi ve en yakışıklı şövalyen ile beni evlendireceksin..`
Arthur yakın arkadaşı olan şövalyesini, yaşlı cadıya feda etmek istemez, bunu kabul edemeyeceğini söyler.. Ama arkadaşı, Arthur`un hayatını kurtarma pahasına cadıyla evlenmeyi kabul eder ve sorunun cevabını isterler..
Yaşlı cadı, Arthur`un hayatını kuracak cümleyi fısıldar:
`KADINLAR HER ZAMAN ZORLAMAYLA DEĞİL, KENDİ ÖZGÜR İRADELERİYLE KARAR ALMAK İSTERLER`
Cevap doğrudur.. Arthur`un hayatı kurtulur..Ama yakın arkadaşı şövalyenin hayatı sönmüştür..
Yaşlı cadı ile evlenmek ve bir ömür geçirmek zorundadır..
Gerdek gecesi odaya girer.. Ancaaaak, odaya girdiğinde karşısında cadı yerine dünyanın en güzel kadını vardır.. Şövalye şaşırır ve sorar:
-Sen kimsin?..
Cadı cevap verir:
-Ben evlendiğin kadınım..`
-Nasıl böyle genç ve güzel oldun?..
-Gündüzleri son derece çirkin, geceleri son derece güzel olurum.. Ama istersen gündüzleri son derece güzel geceleri, geceleri çirkin olurum.. Nasıl gözükeceğime sen karar vereceksin..
Şövalye bir süre düşünür.. Geceleri mükemmel bir sevgili mi , yoksa gündüzleri eşiyle beraber kazanacağı saygınlık ve görüntü mü?..
Bir türlü karar veremez.. Sonunda şöyle der:
Nasıl olmak istediğine sen karar ver lütfen, ben senin her haline karşı saygılıyım..
Kararı cadıya bırakmış, onun isteğine saygı göstermiştir..
Cadı bu durum karşısında çok sevinir..
-Sen bana seçme özgürlüğü verdin ve beni kısıtlamadın şövalyem.. Bu yüzden ömür boyu hem gece hem gündüz yanında güzel ve saygılı biri olarak gözükeceğim..

Kadınları güzel veya çirkin yapmak elinizdedir. Onlara seçme özgürlüğü verir ve kararlarına saygı duyarsanız...

Konuyla ilgili tabi ki söylenecek daha çok söz var. Ben bu açıdan cevap vermeyi uygun gördüm.

Neslihancığım bende seni sobeliyorum. Cevabını bekliyorum...
Zerrin Ablacığım sevgilerimi iletiyorum.

8 Eylül 2008 Pazartesi

ÖRÜMCEK ADAM (ÖMRÜMÜ YİYEN ADAM)



Geçtiğimiz cumartesi akşamı, benim 15 yıllık arkadaşım olan Sinem'ciğimin oğluşunun 3. yaş günüydü. Günler öncesinden Sinem'le birlikte pastanın nasıl olacağını, Emir'in de onayını alarak belirledik. Emir'e pastan nasıl olsun diye sorduğumuzda, önce çikolatalı olsun dedi. Sonra isteklerini sıraladı; 'Örümcek adam olsun, Ayıcık Winnie olsun, Nemo da olsun, Şimşek Mc Queen de olsun' dedi:) Ben oğluşumu kırarmıyım, pastamız örümcek adam oldu ama diğer çizgi film kahramanlarını da kap keklerin üzerine kondurarak isteğini yerine getirmiş oldum.

Ömrün huzurlu, mutlu, sağlıklı ve sevgi dolu geçsin Emir Paşam...

Yazının başlığına gelince, o akşam doğum gününde bulunanlar çok iyi bilirler. Ben bu pastaya 'ömrümü yiyen adam' ismini koydum:))

Sağdaki benim oğlum, soldaki doğum günü sahibi Emir Paşa. Kankiler pastanın başında...

Bunlarda istek üzerine yapılan kapkeklerimiz...

Martha Stewart tarifi ile bonibonlu kurabiyeler...

Küçük atıştırmalık keklerimiz... (mud kek hamurundan)

Tartöletler...


Sinem'ciğimin parmak ısırtan Başamel Soslu Tavuklu Böreği ve altta rengarenk salatası...Bu böreğin ve rengarenk salatanın tarifini size yazmak istiyorum. Mutlaka deneyin. İftar sofraları için iyi bir alternatif olabilir.

Başamel Soslu Tavuklu Börek
  • 6 yufka
  • 3 adet tavuk göğsü
  • 4 yumurta
  • 500 gr süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • karabiber
  • tuz
  • üzeri için 1 yumurta sarısı, çörek otu, susam
Başamel sos için;
  • 4 çorba kaşığı un
  • 250 gr tereyağ
  • 600 gr süt
Önce iç malzemeyi hazırlayın.
Tavuk göğüslerini haşlayın. Başamel sos için, un süt ve tereyağını bir tencerenin içinde birleştirin, orta ateşte sürekli karıştırarak, göz göz olana kadar pişirin. Haşlayıp didiklediğiniz tavuklarla, başamel sosu ve tuzu karıştırın.
Yumurta, süt ve sıvı yağı derin bir kabın içinde karıştırarak, börek harcını oluşturun. 1 yufkayı bütün olarak tezgaha serin ve harçtan yeteri kadar alarak yufkaya sürün. Yufkanın alt ucundan, orta çizgisine gelecek şekilde ikiye katlayın. Üst ucunu da aynı şekilde katlayın, tekrar börek harcını sürün. Yanlarda kalan iki ucunu da orta çizgiye gelecek şekilde katlayın ve börek harcını sürün. Böylece kare bir şekil elde etmiş olacaksınız. Uç kısmına hazırladığınız iç malzemeyi yayın ve yufkayı en alttan başlayarak en üste doğru silindir şeklinde sarın. Elde ettiğiniz silindir şeklindeki yufkayı, birer porsiyon olacak şekilde bıçakla kesin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye börekleri dizin, üstlerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu ve susamla süsleyin. 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.

(Yufkanın katlama şeklinin fotografını çekemedim, umarım anlatabilmişimdir.)


Rengarenk Salata için;
  • 12 adet patates
  • 6 adet havuç
  • 6 adet salatalık
  • 1/2 kırmızı lahana
  • 2 adet limon
  • 1 çay bardağı yağ
  • yeteri kadar tuz
  • konserve mısır taneleri
Patatesleri haşlayıp, püre yapın. Havucu, salatalığı ve kırmızı lahanayı mutfak robotunda çekin. Herbirini ayrı ayrı limon, yağ ve tuz ile harmanlayın. Kümbet şeklindeki bir kabın içini streç film ile kaplayın, mısır tanelerini serpin, püre haline getirilmiş pateteslerin bir kısmını en alta elinizle bastırarak yerleştirin. Sırasıyla lahana, üstüne patates, onun üstüne havuç, üstüne tekrar patates, en üstte salatalık olacak şekilde dizin ve tekrar elinizle bastırın. buzdolabında bir süre dinlendirdikten sonra kalıbı düz bir servis tabağına ters çevirin. Salatanız hazır...

Tavuklu Makarna salatası...

Masayı Sinem'le birlikte donattık, yiyenlere afiyet olsun...

5 Eylül 2008 Cuma

KÜREKÇİ PASTASI



Ardarda gelen BJK'lı siparişlerimizle bir nevi stadyuma dönen mutfağım gün geçtikçe keyifli hale geliyor... Eşimin değerli bir tanıdığı olan ayrıca BJK'ye gönül vermiş Taner Bilir'in oğlu Doğukan için hazırladığım pasta bu keyfi arttıran bir unsur oldu :) Doğukan BJK kürek takımının genç ve başarılı bir kürekçisi... Durum böyle olunca pastamız kürekçi temalı olarak ortaya çıktı...
Doğukan'a uzun ömürlü, sağlıklı, mutlu ve başarılarla dolu bir hayat diliyorum...

Bir önceki fanatik BJK'lı pastam vişneli ve çikolatalıydı... Bu pastayı da geleneği ve lezzeti bozmadan aynı şekilde yaptım...

2 Eylül 2008 Salı

FANATİK BEŞİKTAŞLI


Fanatik Beşiktaş'lı Pastası Finans Bank Çağrı Merkezi Yönetmeni Murat Bey için yapıldı.Mesai arkadaşları Murat Bey'e bu pasta ile sürpriz yaparak, doğum gününü kutlamak istemişler.Doğum günü sahibi Beşiktaşlı olunca, arkadaşları pastanın üzerinde böyle bir figür düşünmüşler. Bana da isteklerini pastaya aktarmak düştü tabii.

Murat Bey'e ömür boyu mutluluklar diliyorum.

Pastamızın keki; çikolatalı pandispanya, pandispanyayı vişne şurubu ile ıslattım. İç kreması; çikolatalı krem pattisserie, mevye olarak vişne kullandım, vişnelerin arasına fıstık krokan serptim.Dışını bitter ganaj krema ile sıvadım ve şeker hamuru ile kapladım.