30 Kasım 2008 Pazar

Hoşgeldin Bebek Kurabiyeleri



Yaşamın Kıyısında bloğundan tanıdığınız Nur Abla'nın geçtiğimiz perşembe günü torunu Minik Can dünyaya gözlerini açtı. Nur Ablacım, Minik Can için anlamlı bir şiir yazmış bloğunda, okuyun derim... Böyle sevgi dolu bir ailesi olduğu için çok şanslı...

Bu kurabiyeleri de hastaneye Can'ı görmeye gelen misafirlere dağıtılması için hazırladım.

Can'a tekrar hoşgeldin diyorum ve tüm ailesine sevgilerimi gönderiyorum...


26 Kasım 2008 Çarşamba

Mor Menekşe Pastası


Mor menekşeleri sizde severmisiniz? Çiçekleri ve özellikle mor menekşeleri çok sevdiğim için sanırım, çiçek figürlü pastaları daha bir keyifle yapıyorum. Doğum günü sahibi Mine Hanım'da tecihini çiçek modelli bir pastadan yana yapınca, doğum günü kutlaması için bu mor menekşeli pastayı yaptım. Mine Hanım'ın yeni yaşını kutluyor, sevdikleri ile birlikte uzun bir ömür sürmesini diliyorum...


Bunlarda yine Mine Hanım için hazırladığım, pastasıyla uyumlu, içi krema dolgulu cupcakeler...

24 Kasım 2008 Pazartesi

Canım Öğretmenim Pastası

Bu pastayı, okul hayatına adım attığı günden beri, oğluma okulu sevmesi ve her gün yeni birşeyler öğrenmesi için çaba sarf eden Buğra Çocuk Yuvası'nda ki öğretmenlerimiz için hazırladım. Çocukları bu kadar çok sevdiğiniz ve onlarada kendinizi bu denli sevdirdiğiniz için çok teşekkürler...


Günümüze ışık tutan, yarınlarımız için bıkmadan, usanmadan büyük emek vererek çalışan tüm öğretmenlerimizin günü kutlu olsun.


Ayrıca bu pastayı Öğretmenler Günü Etkinliği'ne ev sahipliği yapan Hülya arkadaşıma gönderiyorum...

23 Kasım 2008 Pazar

Balıkçı Pastası


Değerli arkadaşımız Suna'nın organize etmiş olduğu sürpriz doğumgünü için balıkçı temalı pastayı kendisiyle belirledik. Doğumgünü sahibi, zıpkınla balık avlamayı sevdiği için bu temanın uygun olacağına karar verdik. Deniz sevdalısı Sinan'ın yeni yaşını kutlar, bol balıklı günler dilerim :))

21 Kasım 2008 Cuma

Portakal Kremalı Kurabiye


Neşe'ciğim sormuştu geçenlerde 'kremalı kurabiye tarifin varmı' diye, bende blogda yayınlayacağımı söylemiştim. Aslında bu tarifi vanilyalı şekliyle yapıyordum ama hazır kış mevsimi kapıya dayanmışken, mis gibi portakallarda tezgahlardaki yerlerini almışken, portakallısını yapayım dedim. Umarım tarifimi beğenirsiniz. Uygulaması benden, denemesi sizden:)) Afiyetler olsun efendim...

Portakal Kremalı Kurabiye;
  • 4,5 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı nişasta
  • 150 gr margarin veya tereyağ
  • 3 yemek kaşığı kakako (dolu dolu)
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket vanilya
  • 1 portakalın rendelenmiş kabuğu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
Tüm malzemeyi derin bir kap içinde yoğurun. Çok yumuşak bir hamur olamaması gerekiyor.

Kreması için;
  • 150 gr süt
  • 1 portakalın suyu (sıvı miktarı 250 gr kadar olamalı)
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 50 gr tereyağ
  • 1 paket vanilya
Yağ ve vanilya hariç tüm malzemeyi sürekli karıştırarak pişirin. Son olarak tereyağ ve vanilyayı ekleyin ve karıştırarak soğutun.

Krema tamamen soğuduktan sonra, hazırladığınız hamurdan avucunuzun içini dolduracak büyüklükte kopartarak, yuvarlayın. Yuvarladığınız hamuru ortasından bastırarak, avucunuzun içinde çanak şekli verin, içine 1 tatlı kaşığı kadar krema doldurup, ağzından büzdürerek kapatın ve yuvarlayın. Hamur bitene kadar bu işlemleri tekrarlayın. 180 derece ısılı fırında yaklaşık 15-20 dakika kadar kontrollü bir şekilde pişirin.

17 Kasım 2008 Pazartesi

Motosikletli Sünger Bob Pastası

Geçtiğimiz hafta içi Craft'ım Woman'ımın eşinin doğumgünü için yaptığım pastayı heyecanla paylaşmak istiyorum. Heyecanla diyorum çünkü Craft'ımın pasta için yaşadığı heyecanı aynen bende yaşadım. Pastanın renginden, modellemesine, içeriğinden teslimatına kadar tam bir heyecan fırtınasıydı bizimkisi :) Telefonlar, mailler... Her zaman bu konuyu konuştuk. Tüm detayları ve tasarımını beraber paylaşarak oluşturduk... Sonuçta ortaya çıkan pasta, hem lezzetiyle hem de görüntüsüyle yiyenlerden tam not alınca heyecanımız tam anlamıyla sevince dönüştü. Craft Woman'ıma sevgilerimi gönderiyor, değerli eşinin yeni yaşını kutluyorum...

14 Kasım 2008 Cuma

Baharatlı Kek

İstanbul'da yaşayıp Mısır Çarşısı'nı bilmeyen yoktur herhalde, İstanbul dışındakilerde mutlaka duymuştur. Geçenlerde Mısır Çarşısı'nı dolaşmak için, Eminönü'ne gittim. Çarşının içindeki baharatçıları gezdim, mutfağım için bir kaç çeşit baharat aldım.

Pastacıların çoğunun mekanıdır, Mısır Çarşı'nın sağ tarafında uzanan sokakta pasta ekipmanları ve gıda maddeleri satan dükkanlar sıralanmıştır. Hazır oraya kadar gitmişken, birkaç eksik malzemeyi de tamamlayıp, baharatlarımla birlikte evimin yolunu tuttum. Tabii ki eve gelince aldığım tazecik baharatlarla ev ahalisine ve sizlere bu mis kokulu keki hazırladım.

Baharatlı Kek;
  • 125 gr tereyağı
  • 1/2 çay bardağı sıvı krema
  • 1/2 çay bardağı süt
  • 125 gr toz şeker (3/4 su bardağı)
  • 2 yumurta
  • 200 gr un (1.5 su bardağı)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı yeni bahar
  • 1 çaykaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 çay kaşığı anason
  • 1/2 çay kaşığı karanfil
Tereyağını bir kasede yumuşatın. Toz şekeri ekleyip çırpın. Yumurtaları tek tek ilave ederek beyazlaşana kadar karıştırın. Süt ve kremayı ekleyin. Kabartma tozunu ve unu ayrı bir yerde eleyip, baharatlarla birlikte kek hamuruna ilave edin. Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına aktarıp, 180 derece ısılı fırında, yaklaşık 30 dakika pişirin.

12 Kasım 2008 Çarşamba

Krem Karamelli Kek


Geçtiğimiz hafta Sevgili Ablacığımın taşınma telaşı vardı. Bir yandan evi yerleştirirken, bir yandan da camın önündeki masada çay keyfi yapma hayali kurduk. Neyse ki artık tamamen evine yerleşti. Hafta sonu ona giderken, krem karamelli kekimden yapıp götürdüm. Sonunda muradımıza erdik, kekimizin yanına güzel bir çay demleyip, keyfimizi yaptık. Kek nemli bir dokuya sahip olduğu için, pasta tadını aratmayacak lezzette. Bizim küçük pasta canavarları da bu keke bayıldılar ve afiyetle yediler.

Krem Karamelli Kek

Krem Karamel İçin;
  • 500 gr süt
  • 4 yumurta
  • 100 gr (1/2 su bardağı toz şeker)
  • 1 paket vanilya
Kek için;
  • 120 gr süt (1/2 su bardağından biraz fazla)
  • 3 yumurta
  • 200 gr toz şeker (1 su bardağı)
  • 200 gr un (1.5 su bardağı un)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 40 gr kakao
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
Karamel için;
  • 160 gr toz şeker (3/4 su bardağı)
Karamel için, toz şekeri tavaya alın. Eriyip rengi hafif değişinceye kadar orta ateşte pişirin. Ortası delik kek kalıbının tabanına erimiş şekeri aktarın.

Krem karamel için, süt, toz şeker ve vanilyayı karıştırın. Yumurtaları teker teker ilave ederek çırpmaya devam edin. Hazırladığınız karışımı kalıbın içinde bulunan şekerin üerine ekleyin.

Kek için, yumurta ve toz şekeri köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Süt, yağ ve vanilyayı ekleyin. Un, kakao ve kabartma tozunu ilave ederek çırpın. Hamuru kalıptaki karışımın üzerine aktarın.

Fırın tepsisine taşmayacak şekilde suyla doldurun. Kalıbı tepsiye yerleştirip, 180 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirin Soğuduktan sonra buzdolabında 5-6 saat kadar bekletin.

Keki bekleme süresinden sonra kalıptan çıkartmak için içi sıcak su dolu tepside 1 dakika kadar bekletip ters çevirin.

11 Kasım 2008 Salı

Bonibonlu Kurabiyeler

Sevgili Arkadaşlarımdan, bonibonlu kurabiyeleri yayınlamam konusunda çok talep geldi. Şimdiye kadar bir çok bonibonlu kurabiye tarifi denedim ama benim lezzetini en çok sevdiğim bu oldu. Tarifin orjinali Martha Stewart'a ait, ben Tarifname'nin sitesindeki tariften yaptım. Tarifname'de orjinal tarife sadık kalarak yayınlamış.

Tarifi onun anlattığı şekilde yazıyorum.
  • 125 gram un (1 + 1/4 su bardağı)
  • 100 gram kakao (1 su bardağı)
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 çimdik tuz
  • 115 gram sütlü çikolata
  • 125 gram tereyağı
  • 5 paket bonibon
  • 320 gram şeker (1.5 su bardağı)
  • 2 yumurta
  • 1 paket vanilya
Un, kakao ve tuzu bir kapta harmanlayın. Çikolatayı tereyağıyla birlikte benmari usulü eritin. Şeker, yumurta ve vanilyayı iyice çırpın, erimiş çikolatayı ekleyip karıştırmaya devam edin. Unlu karışımı ekleyin. Son olarak bonibonları hamura ilave edin.

Tepsiye yağlı kağıt serin. Hamurdan küçük dondurma kaşığı ile parçalar alarak tepsiye 5 cm aralıklarla dizin. Önceden ısıtılmış 165 derece fırında 15 dakika pişirin. Kurabiyeler fırından çıktıklarında yumuşak kıvamda olacaklar fakat biraz sonra kendilerini toparlıyorlar.

Afiyet olsun...

10 Kasım 2008 Pazartesi

Kurabiye Tarifleri

Bir önceki yazımda 'Kurabiye tariflerini çok yakında yayınlayacağım' diye yazmıştım. Şimdi bu kurabiyelerin tariflerini sırayla yayınlıyorum. Hepinize afiyet olsun...




Kakaolu Bademli Kurabiye için;
  • 2 su bardağı toz badem (Ben fındık kullandım)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı un
  • 200 gr tereyağ ya da margarin
  • 2 dolu yemek kaşığı kakao
Unu tezgahın üzerine dökün, ortasını havuz biçiminde açın. Diğer malzemeleri bu havuzun ortasına koyun ve hamuru yoğurun. Hamuru 30 dakika kadar buzdolabında beklettikten sonra, ceviz büyüklüğünde parçaları yuvarlayarak tepsiye dizin. 170 derecede 15 dakika pişirin.



Nişastalı Kurabiye için;
  • 250 gr margarin
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un
Unu tezgah üzerine dökün ve ortasını havuz biçiminde açın. Diğer malzemeleri bu havuzun ortasına koyun ve hamuru yoğurun. Hamuru 30 dakika kadar buzdolabında beklettikten sonra, ceviz büyüklüğünde parçaları yuvarlayarak tepsiye dizin. 170 derecede 15 dakika pişirin.

İsterseniz bu karışımın içine, 2 yemek kaşığı kakao katarak kakaolu, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi katarak hindistan cevizli, 1 tatlı kaşığı tarçın katarak tarçınlı, 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi ile limon aromalı kurabiyeler elde edebilirisiniz.

9 Kasım 2008 Pazar

Seni Sevgi ve Saygıyla Anıyoruz


"Benim naciz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır.
Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır."

Seni sevgi ve saygıyla anıyoruz.!

7 Kasım 2008 Cuma

Fuar'ın En Lezzetli Kurabiyeleri

3 Günde 700 Kurabiye ;)


Geçtiğimiz haftasonu CNR Fuar Merkezi'nde düzenlenen, aralarında eşimin ve müşterisinin de bulunduğu, 'İş Geliştirme Platformu' fuarında 2 ayrı standta Şeker Pasta'nın kurabiyeleri vardı. LCVRT Reklam Ajansı ve Alsa Tesisat firması için yapılan özel logolu kurabiyeler standları ziyaret edenler tarafından ilgiyle karşılandı.



2 ayrı firma için toplam 400 adet logolu kurabiye yaptım. Zamanla yarıştığım bu kurabiyeleri toplam 2 gün gibi kısa bir sürede bitirdim. Cuma sabahı eşim kurabiyeleri görünce şaşkınlığını gizleyemedi :)



Süslemeli kurabiye sepetini evimin yakınında keşfettiğim 'Tuna Baby'den aldım. Kendileri aynı zamanda bebek odası süslemeleri de yapıyorlar...



Fuarın 2. ve 3. gününde, ilk günden tükenen logolu kurabiyelerin yerine bonibonlu, nişastalı, iki renkli kurabiyeler ve bademli çatlak kurabiyeler göreve devam etti :) Yaklaşık 300 adette bu kurabiyelerden yaptım.



İki renkli kurabiyeleri sevgili Pelin arkadaşımın bloğunda görüp çok beğenmiştim. Fırsat bu fırsat, bu lezzetli kurabiyeleri yapmak benim için ayrı bir keyif oldu. Fuarın son günü eşim eve yorgun argın, elinde boş bir sepetle döndü ve fuarın çok güzel geçtiğini, özellikle kurabiyelerin çok rağbet gördüğünü söyledi. Hatta ziyaretçilerden birinin yorumu 'Fuardaki en iyi tanıtımı bu kurabiyelerle siz yaptınız' şeklindeymiş... Yiyenlere afiyet olsun :)
Kurabiye tariflerini çok yakında yayınlayacağım...

4 Kasım 2008 Salı

Bir Kurbağa Prens Pastası Daha....


Perihan Hanım, geçtiğimiz hafta beni arayarak, sitede gördüğü kurbağa figürünü çok beğendiğini ve eşi için planladığı sürpriz doğum günü partisi için, kurbağa figürlü bir pasta istediğini söyledi. Bende Perihan Hanım'ın sürprizine uygun olarak bu pastayı hazırladım.
Perihan Hanım, eşinizin doğum gününü kutluyor ve bir ömür boyu mutluluklar diliyorum.


Pastanın içi ise Spiderman Pastası ile aynı...