30 Ağustos 2008 Cumartesi

RENGARENK CUPCAKELER




Rengarenk cupcakeler Buğra Çocuk Yuvası'nın süpriz günü için pişirildi ve tek tek süslendi. Çocuklar önce üzerindeki şeker hamuru süslemelerini daha sonrada altından çıkan keki afiyetle yediler.



Kekleri Limonlu Browni Kek hamurunu cupcake kalıplarına dökerek pişirdim.Şimdiye kadar birçok browni kek tarifi denedim.(genellikle birçoğu eritilmiş çikolata ile yapılır.) Şimdiye kadar denediğim en yumuşak,en nemli ve doğal limon aromasına sahip browniler elde ettim.Tarifi, Günebakan Tarlaları'nın 500 cupcake tarifine, birkaç küçük değişiklik yaparak uyguladım.Herbirinin içine, browni cupcakelerin üzerinden bıçağın ucu ile birer parça keserek, 1 tatlı kaşığı kadar ganaj krema doldurdum ve kestiğim kek parçalarını tekrar üzerine kapattım.Cupcakelerin üzerini şeker hamuru ile kaplayarak süsledim.


Tarifi 25 adet cupcake kalıbı ya da 1 orta boy kek kalıbı için kullanabilirsiniz. Cupcake kalıbı kullanıyorsanız, keklerinizi 15 dk.dan fazla fırında tutmamanızı tavsiye ederim.İçlerinin nemli ve yumuşak kalması için bu önemli, eğer kek kalıbı kullanıyorsanız, kekinizi 20 dk.dan sonra takip ederek fırından çıkarın ve 170 derecede ısınmış fırında pişirin.

Limonlu Browni Kek

*5 yumurta
*450 gr toz şeker (3 su bardağı)
*2,5 çay bardağı süt
*2,5 çay bardağı sıvı yağ
*5 silme çay kaşığı kabartma tozu
*250 gr un (2.5 su bardağı)
*5 yemek kaşığı kakao
*3 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi

Yumurta ve şekeri rengi açılana kadar (yaklaşık 4-5 dk. kadar) mikser ile çırpın. Limon kabuğu rendesini,süt ve sıvıyağı ekleyerek tekrar çırpın.Un,kakao ve kabartma tozunu ayrı bir kaba eleyin.Elenmiş kuru malzemeleri yumurtalı sıvı karışıma ekleyin, bu aşamadan sonra mikser kullanmayın. Tahta bir kaşık yardımıyla hamuru homojen bir hale gelene kadar karıştırın.Hamuru cupcake kalıplarına üstünden bir parmak eksik kalacak şekilde doldurun.170 derecede 15 dk. pişirin.

Ganaj Krema için;

200 ml sıvı krema(1 paket)
125 gr sütlü çikolata
100 gr bitter çikalata

Not:Sadece 225 gr bitter çikolata ile de yapılabilir.

Sıvı kremayı, derin bir kabın içinde kısık ateşin üzerinde, kaynama noktasına gelmeyecek şekilde ısıtın.Isınan kremayı ocaktan alın, içine bir bıçak yardımı ile kıydığınız çikalataları ekleyin.Çikolata, kremanın içinde tamamen eriyene kadar karıştırın.İyice ılıdıktan sonra buzdolabında yaklaşık 4-5 saat bekletin.(ben bir gece öncesinden yapmanızı tavsiye ederim.)Kremayı kullanmadan önce mutlaka mikserle çırpın.Çırpma işleminden sonra tadına doyamayacağınız ganaj kremanız hazır.

29 Ağustos 2008 Cuma

BATERİ PASTA

Geçtiğimiz çarşamba eşimin yani hayat arkadaşımın doğum günüydü....
Kendisi bir bateri tutkunududur.Şarkıların içindeki tüm bateri soloları ezbere bilir ve çalar.Benimde dinlemişliğim vardır.Hal böyle olunca üzerinde bateri figürü olan bir pastayla ona süpriz yapmak istedim...

Tekrar doğum günün kutlu olsun hayat arkadaşım ve hayattaki en büyük destekçim...
Birlikte uzun yıllar geçirmek dileğiyle...

Pastanın pandispanyası kakaolu ıslak pandispanya, ara katlar vanilyalı krema, vanilyalı kremanın arasını böğürlenlerle süsledim, dışını çikolata ganaj krema ile sıvadım ve şeker hamuruyla kapladım.

Not:Bir sonraki yazımda çikolata ganaj kremenın nasıl yapıldığı ile ilgili bilgiler vereceğim...

25 Ağustos 2008 Pazartesi

ÇİKOLATA BÜYÜLÜ LEZZETLER VE KARA ORMAN PASTASI



Bundan böyle denediğim, lezzeti tartışılmaz ve sizinde denemenizi tavsiye edebileceğim tariflerle burada olacağım...

Öncelikle Karaorman pastası ve hikayesinden bahsetmek istiyorum...


Karaorman pastasının tarihi kökeni pek bilinmese de,ilk olarak otuzlu yıllarda yapılmış olduğu tahmin ediliyor. Adı, çikolatalı pandispanyaya katılan şuruptan geliyor.Bu şurup ünlü Morello vişnesinden yapılan Kirsch (kiraz likörü) adıyla bilinir.Karaorman pastası Almanya'daki Karaormanın yer aldığı Sevevia bölgesinin bir ürünüdür ve Alman pastacılığının dünyaya yayılmış tipik bir örneğidir.


Kaynak: Çikolata Büyülü Lezzetler Kitabı

Orjinal tarif şöyle;

Pandispanyası için:

22 cm çember veya kelepçeli kalıp


4 adet yumurta


120 gr toz şeker


70 gr un


3 yemek kaşığı kakao


50 gr toz badem


30 gr eritilmiş tereyağı


1/2 çay kaşığı kabartma tozu


Kaplamak için;

400 ml krema


40 gr vanilya şekeri (tarifi aşağıda verilmiştir)


400 gr vişne


Şurup için;


60 gr toz şeker


125 ml su


3 yemek kaşığı kiraz likörü


Süslemek için;

Sütlü veya bitter çikolata ruloları


bir miktar vişne

Pandispanya için; yumurta sarılarını şekerle çırparak köpürtün,erimiş tereyağını karışıma ekleyin.Sonra kakao, badem tozu, kabartma tozu ve elenmiş unu azar azar ilave edin.Ayrı bir yerde yumurta aklarını krema kıvamına gelene kadar çırpın.Yumurta aklarını 3 dakikadan fazla çırpmamaya özen gösterin.Şimdi hamur karışımına, çırptığınız yumurta aklarını tahta bir kaşık yardımıyla ilave edin.Karışımı yağlanmış ve unlanmış kalıba boşaltın ve 180 derecede yaklaşık 40 dakika pişirin.


Krema için; sıvı kremayı vanilya şekeriyle çırpın ve kremanızı hazırlayın.(Krem şanti de kullanabilirsiniz)


Vanilya şekeri için; 1 kilo pudra şekerinin içine 1 çubuk vanilya kamışı (vanilya kamışını aktarlarda bulabilirsiniz) saplayarak ağzı kapalı bir kapta 10-15 gün süreyle bekleterek elde edebilirsiniz.

Şurup için, bir kapta şekeri, su ve likörle birlikte 5 dakika kaynatın. Ateşten alarak soğuması için karıştırın.

Panadispanya soğuduktan sonra 3 daire oluşacak şekilde katlara ayırın. İlk pasta halkasını pasta tablasının üzerine yerleştirerek şurubun 1/3ü ile ıslatın. Sonra üzerine kremanın 1/3ünü sürün.Üst süsleme için bir kenara bir avuç kadar vişne ayırdıktan sonra kalan vişnenin yarısını kremanın üzerine dizin.İkinci pasta halkasını da üzerine koyup aynı işlemi tekrarlayın.Artan şurupla ıslattığınız son pasta halkasını da koyarak spatula yardımıyla artan krema ile sıvayın.


Pastanın kenarlarını çikolata rulolarıyla ve ortasını vişnelerle süsleyin.


24 Ağustos 2008 Pazar

Bebek Kurabiyeleri

BEBEK KURABİYELERİ








CUPCAKE












Nişan Pastaları











Doğumgünü Pastaları