25 Ağustos 2008 Pazartesi

ÇİKOLATA BÜYÜLÜ LEZZETLER VE KARA ORMAN PASTASI



Bundan böyle denediğim, lezzeti tartışılmaz ve sizinde denemenizi tavsiye edebileceğim tariflerle burada olacağım...

Öncelikle Karaorman pastası ve hikayesinden bahsetmek istiyorum...


Karaorman pastasının tarihi kökeni pek bilinmese de,ilk olarak otuzlu yıllarda yapılmış olduğu tahmin ediliyor. Adı, çikolatalı pandispanyaya katılan şuruptan geliyor.Bu şurup ünlü Morello vişnesinden yapılan Kirsch (kiraz likörü) adıyla bilinir.Karaorman pastası Almanya'daki Karaormanın yer aldığı Sevevia bölgesinin bir ürünüdür ve Alman pastacılığının dünyaya yayılmış tipik bir örneğidir.


Kaynak: Çikolata Büyülü Lezzetler Kitabı

Orjinal tarif şöyle;

Pandispanyası için:

22 cm çember veya kelepçeli kalıp


4 adet yumurta


120 gr toz şeker


70 gr un


3 yemek kaşığı kakao


50 gr toz badem


30 gr eritilmiş tereyağı


1/2 çay kaşığı kabartma tozu


Kaplamak için;

400 ml krema


40 gr vanilya şekeri (tarifi aşağıda verilmiştir)


400 gr vişne


Şurup için;


60 gr toz şeker


125 ml su


3 yemek kaşığı kiraz likörü


Süslemek için;

Sütlü veya bitter çikolata ruloları


bir miktar vişne

Pandispanya için; yumurta sarılarını şekerle çırparak köpürtün,erimiş tereyağını karışıma ekleyin.Sonra kakao, badem tozu, kabartma tozu ve elenmiş unu azar azar ilave edin.Ayrı bir yerde yumurta aklarını krema kıvamına gelene kadar çırpın.Yumurta aklarını 3 dakikadan fazla çırpmamaya özen gösterin.Şimdi hamur karışımına, çırptığınız yumurta aklarını tahta bir kaşık yardımıyla ilave edin.Karışımı yağlanmış ve unlanmış kalıba boşaltın ve 180 derecede yaklaşık 40 dakika pişirin.


Krema için; sıvı kremayı vanilya şekeriyle çırpın ve kremanızı hazırlayın.(Krem şanti de kullanabilirsiniz)


Vanilya şekeri için; 1 kilo pudra şekerinin içine 1 çubuk vanilya kamışı (vanilya kamışını aktarlarda bulabilirsiniz) saplayarak ağzı kapalı bir kapta 10-15 gün süreyle bekleterek elde edebilirsiniz.

Şurup için, bir kapta şekeri, su ve likörle birlikte 5 dakika kaynatın. Ateşten alarak soğuması için karıştırın.

Panadispanya soğuduktan sonra 3 daire oluşacak şekilde katlara ayırın. İlk pasta halkasını pasta tablasının üzerine yerleştirerek şurubun 1/3ü ile ıslatın. Sonra üzerine kremanın 1/3ünü sürün.Üst süsleme için bir kenara bir avuç kadar vişne ayırdıktan sonra kalan vişnenin yarısını kremanın üzerine dizin.İkinci pasta halkasını da üzerine koyup aynı işlemi tekrarlayın.Artan şurupla ıslattığınız son pasta halkasını da koyarak spatula yardımıyla artan krema ile sıvayın.


Pastanın kenarlarını çikolata rulolarıyla ve ortasını vişnelerle süsleyin.


8 yorum:

ilker'in mutfağı dedi ki...

merhaba,ziyaretiniz için çok teşekkür ederim.güzel dilekleriniz içinde tabiki.Ben bu hafta sürekli bake shop'ta olacağım.Her zaman bekliyorum tabiki.Sevgiler...

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

Siten cok guzel , pastaların cok guzel ellerine saglık.
Hayırlı olsun yeni blogun.

Sevgiler,
Figen Karavaş

birdutmasali dedi ki...

merhabalar şeker pasta :)
önce HAYRLI UĞURLU OLSUN SAYFANIZ !
çok özenli ve eliniz harika.
çok beğendim pastalarınızı.
her şey gönlünüzce olur inşş. svglr NuNu

Adsız dedi ki...

Valla gerçekten çok güzel olmuş. ellerine sağlık

şeker pasta dedi ki...

Sevgili Nunu
güzel yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum...sevgiyle kalın...

Figen Hn. sizinde yüreğinize sağlık...

Sevde dedi ki...

İşte benim pastam..
Pastaneden pasta seçtiğimde kara orman pastası ilk başta gelirdi...
Ellerinize sağlık...

derya dedi ki...

Banucuğum geçmiş bayramın mübarek olsun çikolata ruluları nerelerde satılıyor.Birde vanilya çubuğu ile
kamışı farklı şeylermi öpüyorum.

şeker pasta dedi ki...

Deryacım çok teşekkürler, seninde geçmiş bayramını kutluyorum...
İkisi aynı, aktarlarda bulabilirsin...