21 Ekim 2008 Salı

Spiderman Pastası ve Pastanın Yapım Aşamaları



Geçtiğimiz Pazartesi akşamı telefon numarama blog üzerinden ulaşan Meral Hanım beni aradı ve Çarşamba günü oğlu Oğuz'un okulunda düzenlenecek doğum günü partisi için, sitede görüp beğendiği Spiderman pastasını yaptırmak istediğini söyledi. Pastanın dış tasarımı zaten belliydi; blogdaki pastanın aynısı olacaktı... Pastanın iç tasarımını da Meral Hanım'la, oğlunun ağız tadına göre belirledik. Pastanın Yakacık'ta ki Doğa Koleji'ne sabah 09:00-10:00 arası teslim edilmesi gerekiyordu. Salı günü sabahtan pastanın belkemiği olan pandispanyayı pişirdim. Gün içinde pastanın üzerinde yer alacak figürleri çalışarak, pastanın üzerine yerleşene kadar biraz kurumaları için geçici olarak bir strafor üzerine yerleştirdim. Pasta sabah erken teslim edileceği ve bir süre buzdolabında dinlenmesi gerektiği için, akşamdan pastayı birleştirip, buzdolabına yerleştirdim. Açıkçası sabah teslim edilecek pastalar beni biraz telaşlandırır. Teslim edilmeden bir süre önce kaplanması ve monte edilmesi gerektiği için yetişmesi konusunda az da olsa bir panik yaşarım. Düşünsenize pasta bir kutlama için ne kadar önemlidir ve pasta olmazsa kutlamanın ne anlamı kalır. Bir de işin içinde bir çocuğun mutluluğu söz konusuysa... Bende bu sorunları ortadan kaldırmak ve herhangi bir riske mahal vermemek için, çarşamba sabahı saat 06:00'da kendimi pastayı kaplarken ve Spiderman'ı pastanın üzerine monte ederken buldum. Sonuç, pastamız sorunsuz bir şekilde, söz verdiğimiz gibi (tabi ki sevgili eşimin de desteği ile) yerine teslim edildi. Daha sonra Meral Hanım beni arayarak, oğlunun pastayı görünce çok mutlu olduğunu, pastanın görüntüsünün ve lezzetinin kendisi ve yiyen herkes tarafından çok beğenildiğini söyleyerek, teşekkür etti. Meral Hanım'a bir kez daha, hassasiyetinden ve emeğe duyduğu saygıdan ötürü teşekkür ediyorum...
Şimdi Spiderman pastamızın yapılış öyküsünü elimden geldiği kadar aktarmaya çalışacağım. Bugüne kadar yayınladığım ve sadece içerik bilgisi verdiğim pastaların nasıl yapıldığına dair umarım bir fikir verebilir.

Kremaların hazırlık aşaması
Pasta için 3 çeşit krema hazırlandı.



1. Krema - Çikolatalı Pasta Kreması :
500 gr. süt - 100 gr. şeker - 2 adet yumurta - 40 gr. un - 40 gr. nişasta - 10 gr. kakao - 1 paket vanilya - 50 gr. bitter çikolata.
Çikolata hariç tüm malzemeleri birleştirin, orta ateşte koyulaşana kadar pişirin. Koyulaştıktan sonra bitter çikolatayı ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Kremayı soğuyana kadar buzdolabında bekletip pastaya uygulayın.



2. Krema - Ganaj Krema :
200 gr. süt kreması - 225 gr. bitter çikolata
Süt kremasını orta ateşte ısıtın, kaynama noktasına gelmeden ocaktan alın. Bitter çikolatayı kremaya ekleyin. Homojen hale gelinceye kadar karıştırın. Kremayı soğuyana kadar buzdolabında bekletip pastaya uygulayın.

3. Krema - Çikolatalı Krem Şanti :
1 paket krem şanti (75 gr.) - 1/2 su bardağı süt - 30 gr. bitter çikolata
Süt ve krem şantiyi mikser ile çırpın. Bitter çikolatayı benmari usülü eritin, çırptığınız krem şantiye ekleyin ve iyice karıştırın. Kremayı buzdolabında bekletip pastaya uygulayın.

Pandispanyanın hazırlık aşaması



Pasta için burada daha önce tarifini verdiğim pandispanyayı kullandım, pastayı birleştirmeden 1 gece önce pişirdim. Ertesi gün resimdeki gibi 3 pata ayırdım.

Pastanın birleştirme aşaması



Pandispanyanın 1. patını pasta altlığına yerleştirerek döner tablanın üzerine koyun. Döner tabla size pasta sıvama ve kaplama aşamasında büyük kolaylık sağlayacaktır. Patın üzerine ince bir tabaka çikolatalı krem şantiyi yayarak sürün.



Krem şantinin üzerine frambuaz, fındık krokan ve damla çikolataları eşit bir şekilde serpiştirin. Üzerine çikolatalı pasta kremasının yarısını yayarak sürün.



Çikolatalı pasta kremasının üzerine tekrar fındık krokan serperek 2. patı kapatın. 2. patın üstüne 1. patta yaptığımız işlemleri tekrarlayın ve 3. patı üzerine kapatın.

Pastanın sıvama aşaması



Katlandırdığımız pastayı, öncelikle yanlardan başlayarak sıvayın. İnce bir tabaka olmasına dikkat edin. Yan duvarları düzgün bir şekilde sıvadıktan sonra, yine ince bir tabaka halinde üst kısmını sıvayın. Pastanın son hali 3. resimdeki gibi olmalıdır. Pastayı en az 1 saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra şeker hamuru ile kaplama aşamasına geçin.

Pastanın kaplama aşaması



Öncelikle renklendirip hazırladığımız şeker hamurunu altına nişasta serperek, büyük bir merdane yardımıyla her yeri eşit olacak şekilde 2-3 mm kalınlığında açın.



Merdaneye sararak ya da 2 elinizin avuç içiyle şeker hamurunu alttan kaldırarak, pastanın üzerine düzgün bir şekilde yerleştirin. (1. resim). Şeker hamuru düzeltme malasıyla üzerini çok bastırmadan düzeltin. (2. resim). Elinizle yanlardan toparlayarak yan duvara şeker hamurunun yapışmasını sağlayın. (3. resim).



Bir bıçak yardımıyla pastanın altlığa temas eden kısmından dikkatlice kesin. (1. resim). Yanlardaki fazla hamuru topladıktan sonra, tekrar şeker hamuru düzeltme malasıyla kapladığınız pastanın üstünü ve yanlarını yine fazla bastırmadan düzeltin. (2. ve alttaki 1. resim).



Pastamızı düzgün bir şekilde kapladıktan sonra, artık hazırladığımız figürleri pastanın üzerine yerleştirebiliriz. Ben pastanın üzerine, ağ deseni çizerek hazırladığım şeker hamurunu yerleştirdim. Sonra Spiderman figürünü ve örümcekleri pastanın üzerine hafif sulu fırçayla ıslatarak ağ deseninin üzerine monteledim.



2. resimdeki harf kopatlarını kullanarak, mavi şeker hamurundan, yazmak istediğim yazının harflerini kestim ve simetrik bir şekilde pastanın yan duvarına yerleştirdim.

Ve sonuç: Spiderman pastamız yenmeye hazır :) Şimdiden afiyet olsun...

57 yorum:

HÜLYA dedi ki...

OOOF CANIM YAA YİNE HARİKALAR YARATMIŞSIN. ELLERİNE SAĞLIK.. ŞEKER HAMURUNU SEVMESEM BİLE BU GÖRÜNTÜ ADAMI MEST EDİYOR..

ELLERİN DERT GÖRMESİN CANIM.. SEVGİLER

MAVİANNE dedi ki...

süperrrrrrrrrrr
çok uğraş verici olmuş ama
çocuklar için müthiş bir hediye olmuş
ellerine sağlık

GeCe dedi ki...

çok güzel olmuş elinize sağlık, tüm aşamaları ilk defa görüyorum. Pasta yaparken resim çekmek zor olmalı. Siz mi çektiniz bir başkası mı?

şeker pasta dedi ki...

Hülya'cığım çok teşekkür ederim...

Mavianne evet biraz uğraştırıcı oldu fakat çok zevk alarak hazırladım bu yazıyı, umarım bana yönelttiğiniz sorulara biraz olsun cevap verebilmişimdir...

Sevgili Gece çok teşekkür ederim. Sadece pastanın sıvama aşamasını eşim çekti, kaplama aşaması sabah saat 6'da yapıldığı için eşim malesef uyuyordu. Kaplama fotoğraflarını elimden geldiğince, ayrıntıları atlamadan ben hazırlamaya çalıştım...Aşamalar hakkında az da olsa bir fikir verebilmişimdir umarım?

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Ellerine sağlık Banu'cuğum.
Ne güzel detaylı da anlatmışın :)

Çocuklar çok seviyor spiderman pastalarını...

Sevgiler...

Eya dedi ki...

Sevgili Banucuğum... hep aklımda olanı yayınlamışsın.Ayrıntılar gerçekten harika,çok öğretici olmuş.Ellerine sağlık,süper

Sevgiler

zehra

Unknown dedi ki...

Canımsın ya 41 kere maşallah muhteşem bir pasta o kadar ayrıntılı ve açıklayıcı anlatmışsın ki benim gibi acemi biri bile denemeye cesaret edebilir.Canım ellerine,emeğine ve o güzel yüreğine sağlık iyi ki varsın.
Kocaman sevgilerimi bıraktım,öptüm...

Pelin dedi ki...

Ne kadar emek istiyor aslında değil mi pastalar. Özellikle şeker hamurlu pastalar.Ama sizinki bu kadar emeğe değmiş. Çok güzel bir Spiderman pastası olmuş.
Sevgilerimle

Damak Tadı dedi ki...

Tatlı ve güzel heyecanlar bunlar Banu'cuğum..Bence değmiş canım..Meral hanım ve oğlunun mutluluğu ise tüm yorgunluğunu almıştır..))

Ellerine sağlık şeker Banu..


Sevgilerle

Adsız dedi ki...

Banu'cum
Canım benim ellerine sağlık Senden iyi bir öğretmen olur.Ne güzel anlatmışsın .Şeker hamurlu pasta yapmayı bilmeyen (bendeniz gibiler) için Süper bir öğrenme kılavuzu.

şeker pasta dedi ki...

Zerrin Abla'cığım çok teşekkür ederim...

Zehra'cığım sana da teşekkürler...

Derya'cığım senin yakın bir zamanda şeker hamurlu pasta denemesi yapacağını umuyorum. Çünkü bu konuyla çok ilgilisin. Dene canım yapabilirsin çok başarılı olacağına inanıyorum...

Pelinciğim çok teşekkürler. Evet seninde söylediğin gibi gerçekten çok emek istiyor, fakat sonucu herşeye değiyor...

Gül'üm, ne yalan söyleyeyim, Meral Hn. pastanın tadına baktıktan sonra beni arayıp teşekkür edince çok heyecenlendım ve gerçekten çok mutlu oldum. tüm yorgunluğum uçup gitti...

Ayşegül, (bu arada hangisi linkini vermemeşsin.) Bildiklerimi az da olsa anlatabildiysem ne mutlu bana...

Herkese Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Arada böyle şeyler yapıyorum.Arkadaşım tekrar ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Ne kadar güzel yapmışsın.
Pasta harika şeker hamuruyla yapılınca benim çok hoşuma gidiyor.
Birde çok emek harcanıyor galiba.
Yapılışını ne kaar güzel anlatmışsın.
Ellerine emeğine sağlık.
Sevgiler.

RENKLİ KURABİYELER- ZÜLBİYE dedi ki...

merhaba,
blogunuzu ilk defa ziyaret ediyorum ellerinize sağlık çok güzel pastalar yapmışsınız. Sizi takip ettiklerim bloglar listesine kayıt ediyorum.
Sevgilerimle,

şeker pasta dedi ki...

Taze Nane çok teşekkür ederim canım...

Zülbiye çok sağol canım. Bende seni ekliyorum listeme. Tekrar bekliyorum.

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Canım Banu,ellerine sağlık,gerçekten zor bir iş,kolay gelsin.ama sonuç mükemmel!!!her zamanki gibi.maşallah diyorum arkadaşım.krema tariflerin harika ,deneyeceğim canım.sevgilerimle...

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

Ne kadar harika olmuş yine :) Bunları gördükçe çocukluğum geri dönmek, Barbie li, Spiderman li pastalar kesmek istiyorum bende :)))
Ellerine sağlık canım.
Sevgiler

ruhdagı dedi ki...

İşinin arasında birde bu kadar ayrıtılı fotğraflayıp anlattığın için çok teşekkürler.
Kısaca sana hayranım :)

Eline sağlık.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Elinize sağlık,çok güzel görünüyor..Sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

emegine saglik canim
asamali anlatmanda bizim gibi acemi sekercilerin eminim cok isine yariycak:))

o siyah cizimleride herhalde siyaj yenilebilir kalimlarle yaptin dimi...

birde bu seker hamurlari kaliyor onlarin saklama suresi nekadar bir bilgi verirsen sevinirim...

www.yenitadlar.blogcu.com

Adsız dedi ki...

canım ellerıne saglık harıka gorunuyor cok guzel anlatmıssın sevgılerımle..

egeli dedi ki...

Banucum,eline sağlık harika olmuş pasta,AYRICA VERDİĞİN BİLGİLER ÇOK FAYDALI,PAYLAŞTIĞIN İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM CANIM...SEVGİLER

Mon Petit Chou dedi ki...

Sevgili Banu, senin pastalarını her gördüğümde içimde bir heyecan beliriyor acaba ben de yapabilir miyim diye. O kadar güzel ve detaylı anlatmışsın ki belki birgün cesaret edebilirsem denemek istiyorum. Ellerine sağlık...

şeker pasta dedi ki...

Neslihan'cığım çok teşekkür ediyorum canım. Krema tariflerini bir yerde toplamayı düşünüyorum canım, bu şekilde daha faydalı olacağını umuyorum...

Desstina hepimizin bir tarafı hala biraz çocuk değil mi? İçindeki çocuğu hiç bir zaman kaybetmemen dileğiyle...

Ruhdağı ben de senin yazılarına hayranım canım...Teşekkürler...

Oyosh ziyaretiniz ve sizi tanıma imkanı verdiğiniz için çok teşekkür ederim...

Adaşım teşekkürler...

Egeli'ciğim ilgilendiğiniz için ben teşekkür ederim, faydalı olabildiysem eğer ne mutlu bana...

Duru'nun annesi her şekilde destek olurum canım, eminim yapabilirsin...

şeker pasta dedi ki...

Yeni tadlar ziyaretiniz için çok teşekkür ederim.
Evet çizim için kullanılan, yenilebilir gıda kalemidir.
Ben kaplamada hazır şeker hamuru kullandım. Eğer hazır şeker hamuru kullanacaksanız, kutunun üzerindeki son kullanma tarihine kadar aynı şekilde bozulmadan saklayabilirsiniz. Renklendirdiğiniz hamuruda aynı şekilde streç filme sararak ağzı kapalı bir kapta saklarsanız, kesinlikle kuruma yapmayacaktır. Evde yapılan şeker hamuru daha çabuk kuruyacaktır, dayanma süresi aynı değildir. (Evde yapılan şeker hamuru yaklaşık 1 hafta içinde kullanılmalıdır, aksi taktirde kuruma yaptığı için hamura şekil vermeniz zor olacaktır.)

bir demet feslegen dedi ki...

Ayakta alkışlıyorum seni :)
Şaheser bu, bravo arkadaşım..
Sevgiler kocaman

Ayşegül'ün tatlı rüyası... dedi ki...

Banucum eline sağlık, bu da çok başarılı bir pasta olmuş:)
Pastayı yaptığın,süslediğin yetmiyormuş gibi bir de tüm aşamalarını resimlemişssin/iz. Bir sonraki pastanı merakla bekliyorum. sevgiyle:)

Müge Hüner dedi ki...

Banucum;
Çok güzel bir dosya olmuş.
Bende krema tarifleri diye bir dosya hazırlıyordum ama gerek kalmadı :)
Aynı kremaları yapıyorum bende. Bazende bitter çikolata yerine beyaz çikolatalı hazırlıyorum.
Pasta yapmaya yeni başlayan, şeker hamuruna meraklı kişilere nefis bir rehber olacak bu yazı, ellerine emeğine sağlık canım, çok çok beğendim.
Sevgilerimle.

Cocukla Cocuk dedi ki...

çok guzel olmuş...çocuklar bayılıyor bu tarz pastalara

laleninbahcesi dedi ki...

valla elelrinize sağlık. Şeker hamuru hiç yapmayı denemediğim bir şey , aslında biraz korkuyorum da demenekten. Sevgiler size

Feyza Fidan dedi ki...

Harikasın, ellerine sağlık...

Didem Akben dedi ki...

Merhabalar, ne kadar detaylı bir kılavuz olmuş,tebrik ediyorum. Pastalarınızın hepsi birbirinden ustaca

pelince dedi ki...

Banucum inan bu şekilde sunman çok işime yarayacak..Çünkü pandispanya işini pek beceremiyorum..Yaptıklarımda hep hazır pandispanya unu kullanıyorum..O da çok kabarmıyor...Çift malzeme kullanıyorum her seferinde :))
Detay detay bakıp bu sefer beceririm inşallah...
Pasta yine şahane olmuş,emeğine sağlık...

Adsız dedi ki...

ay şekerim istediğin kadar aşama aşama yaz benim sipariş dostum sensin :) Beni aşar bunlar şekerim bu arada pasta siparişimiz ok kesin yani günü sana 3 4 gün önceden ileteceğim canım.Sevgiler

şeker pasta dedi ki...

Sevgili arkadaşlarım, yazdığınız içten yazılar için hepinize çok teşekkür ederim.

Pelin'ciğim sormak istediğin bir şey olursa, bana mail yoluyla ulaşabilirsin, elimden geldiğince bu konuda sana yardımcı olurum. Şimdiden kolaylıklar diliyorum.

şeker pasta dedi ki...

Craft'ım sürpriz pastanızı yapmak beni için büyük bir zevk...
Evet konuştuğumuz gibi beni en az 3 gün önceden ararsanız, detayları konuşabiliriz...

Pastanın yapım aşamaları konusunda beni takip eden değerli arkadaşlarımdan çok fazla talep geldi. Bu sorumluluğu elimden geldiğince yerine getirmeye çalıştım.
Sevgilerimi gönderiyorum...

şeker pasta dedi ki...

Sevgile Lale bu şeker hamuruna bir kez elini sürdünmü, bir daha bırakamıyorsun. Mutlaka denemelisin...

zarpandit dedi ki...

hersey adım adım mukemmellik kokuyor!

senle çalışmak için can atıyorum :) birikime başladım :))

zarpandit dedi ki...

ayrıca benide odullulerin arasına kattıgın için extra tesekkur ederim! :D

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Bu kadar detaylı bir şekilde yapım aşamasını paylaştığın için teşekkürler Banu'cum.. Sevgiler..

Flame dedi ki...

Harika bir pasta bu, ne güzel anlatmışsın ama nerde bende o yetenek :)

Melek* dedi ki...

aşama aşama göstermen çok güzel olmuş ellerine sağlık arkadaşım.

Bir Dilim Düş dedi ki...

Harikkaaaa ben blogu nasıl da gözden kaçırmışım hemen ekliyorum süper!!!

Sevgiler,
Evren

Hansa dedi ki...

döktürmüşsünüz maşallah...
Bi arada kız çocukları pasta istiyoruz ..:)))
Elinize sağlık
sevgiler...

Adsız dedi ki...

banucum müthişşşş bi pasta olmuş çok güzel anlatmışsın canım ellerine sağlık...

Mısır Patlağı :) dedi ki...

woow kızımın pastası Bunların yanında sönük kaldı Sipariş verebiliyosak sizden alırım 2. pastayı siteyi inceledim marifetleriniz harika sevgiler.

hcr hobi atölyesi dedi ki...

pastalarına bayıldım,
ellerine sağlık
artık takiplerimdesin:)

şeker pasta dedi ki...

deneme

siirimsi dedi ki...

oooo, ne ustaca!


tebrikler

inci ve annesi dedi ki...

tesadüfen girdiğim sayfanızda kaç dakikadır dolaşıyorum, hayranlığımı ifade edecek sözcükleri bulamıyorum
gerçekten sanat
ellerinize sağlık

karamel mutfak dedi ki...

ya ben bu pastalara ve kuabiyelere bayılıyorum keşke burdanda sipariş verme şansım olsa ama malesef.canım burada malzeme bulma olanagım çok kısıtlı jelatin gilikoz gibi şeyşler olmadan şeker hamuru yapma şansım varmı?bana not bırakırsan çok sevinirim.

Ordanburdanhayattan dedi ki...

süper detaylı anlatım harika olmuş.ellerine sağlık

Bir Nefes... dedi ki...

Sitenizi Gıda güncesi'nin linklerinde gördüm.
Tatlı çok severim. Pastalarınız gerçekten çok güzel görünüyor. Elinize sağlık. Tebrik ediyorum.


Bir Nefes...

Mine GÜNGÖR

Şenay- Doğam dedi ki...

İlk defa bu kadar anlaşılır.. açık şekilde.. şeker hamuru ile çalışılmış pasta tarifi okudum..ve inanılmaz mutlu oldum.. hani zorlasam.. sanki ben bile yapacağım :) o kadar cesaret oldu..yazınız bana :)

Tesekkurler..
Sevgıler..

NURSEL dedi ki...

CANIM MERHABA BEN YURTDISINDA YASIYORUM SENIN SAYFANI BUGÜN BULDUM BENIM HAYALIMDEKI PASTANEDEKI BÜTÜN PASTALAR BURDA INANKI COKK MUTLU OLDUM BIRDE AGLADIM INANKI BENDE YAPMAK ISTIYORUM BUNLARDAN SÜPERSIN CANIM BIDE O FIGÜRLERIN YAPIM ASAMALARINI RESIMLEREN MEMNUN OLURUM KENDINE IYI BAK ELLERIN DERT GÖRMESIN BIRDE O HAMURLARININ RENKLERI NE KADAR CANLI ACABA NASIL BOYA LULLANIYORSUN YAZARSAN MEMNUN OLURUM

şeker pasta dedi ki...

Nurselcim öncelikle, çok teşekkürler güzel sözlerin için...
Renklendirmede jel gıda boyası kullanıyorum.
İstanbul'a geldiğinde beklerim...
Sevgiler...

http://duygununtarifleri.com/ dedi ki...

harika ötesi bir şey bu keşke ben de yapabilsem